fbpx

Wat zijn de symptomen van diabetes type 2 en hoe pakt u dit aan?

Lichamelijke gezondheid - Leestijd: 6 minuten

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel niet gereguleerd kan worden door het lichaam. Dit heeft te maken met insuline, maar ook glucagon en somatostatine (alvleesklierhormonen). Insuline wordt aangemaakt door het lichaam om suiker vanuit het bloed op te nemen in de cellen van het lichaam. Suiker (of glucose) is namelijk een ontzettend belangrijke brandstof voor het lichaam. Bij het verbruik van energie wordt glucose opnieuw gevormd in en door de lever, en wordt glycogeen (koolhydraat reserve) afgebroken in en door de lever en het spierweefsel.

Wat is diabetes?

Bij het produceren van geen of te weinig insuline door het lichaam blijft suiker in de bloedstroom, maar kan wel nog opgenomen worden in insuline-onafhankelijke weefsels. Het is ook mogelijk dat het lichaam de geproduceerde insuline niet kan gebruiken. De cellen kunnen de ontvangen informatie van het hormoon insuline dan niet verwerken, omdat die ongevoelig zijn voor de informatie die insuline overdraagt. Dit zijn redenen waarom patiënten een te hoge bloedsuikerspiegel kunnen krijgen. Als een hoge bloedspiegel niet behandeld wordt, kunnen de zenuwen van de patiënt beschadigd raken. Ook organen zoals de lever worden hierdoor aangetast. Ook een verhoogde afgifte van stresshormonen is een oorzaak, want onder invloed van stresshormonen zal de bloedsuikerspiegel ook verhoogd raken en zal de lever voortdurend gestimuleerd worden om nieuwe glucose zelf te vormen.

Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en 2?

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat het afweersysteem van het lichaam de eigen functies gaat aanvallen. De eiwitten in de membranen van de alvleesklier worden dan beschouwd als lichaamsvreemd. De cellen die hier insuline aanmaken, worden door het lichaam als indringers gezien.

Wanneer de membraan eiwitten in de membranen van de alvleeskliercellen hun keten (antenne) van enkelvoudige suikers hebben verloren en daardoor niet meer als lichaamseigen eiwitten herkend kunnen worden, zullen deze door het afweersysteem worden aangevallen.

Er is geen duidelijke oorzaak voor diabetes type 1. In veel gevallen is het genetisch bepaald, ook als een patiënt geen familieleden heeft met deze ziekte. Daarnaast is er (nog) geen genezing mogelijk. Wel kan het behandeld worden door insuline te injecteren in het lichaam.

Bij diabetes type 2 is er geen sprake van een auto-immuunziekte. De insuline wordt wel aangemaakt, maar de cellen die de informatie van dit hormoon ontvangen, kunnen deze informatie niet verwerken en kunnen de anabole processen die dit hormoon stimuleert niet uitvoeren. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed achter. Het lichaam zal eerst de productie van insuline verhogen, maar kan dit proces niet lang genoeg volhouden. Dit kan tot ernstige gezondheidsklachten leiden.

Wat zijn de oorzaken van diabetes type 2?

Diabetes type 2 is het gevolg van een genetische aanleg in combinatie met een ongezonde levensstijl. Het hebben van overgewicht of obesitas vergroot ook de kansen op het krijgen van diabetes type 2. Extra gewicht, vooral rondom de buik, kan de cellen in het lichaam resistent maken tegen insuline. Tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in het lijf zorgen voor een slechte uitvoering van de processen die insuline stimuleert in de cellen. Anabole processen en het ontstaan van insulineresistentie heeft een slechte werking van de alvleesklier tot gevolg.

Naast overgewicht en obesitas zijn er andere factoren die de kans op diabetes type 2 vergroten:

  • Als u ouder bent dan 45 jaar;
  • Als u een familielid heeft met diabetes type 2 (dit geeft een genetische factor aan);
  • Als u niet voldoende fysieke beweging krijgt;
  • Als u een roker bent;
  • Als u een hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte of hoge triglyceriden (bloedvetten) hebt.

Ook dit laatste punt is het gevolg van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in het lijf en het lichaam dat daardoor niet in staat is om met behulp van hormonen de bloedwaardes op pijl te houden. Daarom is het belangrijk om uw lichaam een reset te geven. Op die manier kan uw lichaam eerst genezen en tot rust komen.

Wat zijn de klachten van diabetes type 2?

Diabetes type 2 kan moeilijk te herkennen zijn. Veel patiënten kunnen lange tijd rondlopen met een hoge bloedspiegel zonder hier direct klachten van te hebben. Het is daarom belangrijk om alert te zijn op de enkele symptomen.

Grote trek en dorst zijn een belangrijk herkenningspunt van diabetes (type 1 en 2). Drinkt u bijvoorbeeld veel water, maar lijkt het nooit genoeg te zijn? Dan kunt u overwegen om naar de huisarts te gaan. Deze kan een bloedtest uitvoeren.

Ook is regelmatig moeten urineren een symptoom van diabetes. Als u om het uur naar het toilet moet, is het verstandig om uw bloed te laten testen.

Als uw adem aceton-achtig is, kan dit een teken zijn van een hoge bloedsuikerspiegel. Dit is een geur die vrijkomt bij vetverbranding en is een indicatie dat er geen suiker als brandstof gevonden kan worden door het lichaam. Er is in dit geval niet genoeg insuline in het lichaam om de suiker uit de bloedstroom te halen.

Vermoeidheid is een ander kenmerk van diabetes type 2. Het lichaam heeft niet genoeg suikers als brandstof, waardoor energie beperkt wordt. Ook kan dit invloed hebben op de ogen. Bij last van de ogen of wazig zicht is het van belang om de huisarts te raadplegen.

Bij diabetes type 2 zijn infecties en wonden een belangrijk symptoom. De hoge bloedsuikerspiegel maakt het moeilijk voor het lichaam om te genezen. Bij terugkerende wondjes of infecties (zoals een blaasontsteking) is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Hoe langer u last heeft van een hoge bloedsuikerspiegel, hoe groter de lichamelijke klachten kunnen worden. De organen (waaronder het hart) kunnen complicaties oplopen. Ook uw zicht en gehoor kunnen achteruitgaan. Langdurige infecties kunnen leiden tot het afsterven van lichaamsdelen, zoals een teen of een voet.

Hoe pakt u diabetes type 2 aan?

De belangrijkste manier om diabetes type 2 te bestrijden, is door veranderingen in uw levensstijl aan te brengen. Voldoende beweging en gezonde voeding kunnen een groot deel van de symptomen doen verdwijnen. Bij overgewicht kan afvallen veel voordelige gevolgen hebben voor uw gezondheid. Alleen wanneer het dieet de tekorten in vocht en essentiële stoffen in het lijf helpt oplossen en niet vergroot. Een persoonlijke diëtist kunt u helpen bij het opstellen van een voedingsschema.

Stoppen met roken is een andere belangrijke stap. Roken zorgt voor een vermindering van de werking van insuline in het lichaam. Hierdoor kan het leiden tot een hoge bloedsuikerspiegel. Ook is een goed nachtritme en het beperken van stress een essentiële stap bij het aanpakken van diabetes type 2.

Deze gezondere levensstijl gaat soms samen met het nemen van medicatie. Dit wordt ingezet om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Hetzelfde geldt in sommige gevallen voor het bestrijden van een te hoge cholesterol. Dit gebeurt in overleg met de huisarts, die na verschillende tests zal aangeven waar het lichaam extra hulp bij nodig heeft. Medicijnen zullen niet voldoende aanslaan wanneer gedurende het gebruik ervan of zelfs door het gebruik ervan de tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in het lijf toenemen.

Omdat het lichaam bij diabetes type 2 nog wel insuline aanmaakt, is het innemen van extra insuline niet de eerste stap van de behandeling. Toch kan het voorkomen dat patiënten met diabetes type 2 extra insuline zullen moeten inspuiten. Dit kan echter de insuline resistentie verhogen.

Heeft u vragen over diabetes type 2 of wilt u advies? Wij zijn er om u te helpen. Neem contact met ons op en vraag geheel vrijblijvend een adviesgesprek met ons aan.

Meer artikelen

Hoofdpijn

Wat is de oorzaak van hoofdpijn?

Schildklier

Wat is de functie van de schildklier?

hart- en vaatziekten

Welke ziekten vallen onder hart- en vaatziekten?

Bloedvaten

Wat is de functie van bloedvaten?

Covid

Alles over covid uitgelegd

Vruchtbaarheid

Staan overgewicht en vruchtbaarheid met elkaar in verband?

Kanker

Wat is kanker en hoe ontstaat het?

Ruststofwisseling

De ruststofwisseling uitgelegd

Weerstand

Hoe zorgt u voor een goede weerstand?

Overgang

Overgang: dit zijn de klachten en dit kun je er tegen doen

Cholesterolgehalte

Hoe verlaag ik mijn cholesterolgehalte?

Afvalstoffen

Wat zijn afvalstoffen en wat doen ze precies?

Opgeblazen gevoel

Vaak last van een opgeblazen gevoel? Zo weet je of je gezonde darmen hebt

Leververvetting

Wat is leververvetting en hoe pak je dit aan?

Gewrichtsklachten

Gewrichtsklachten voorkomen of verhelpen? Zo doet u dat

Oedeem

Wat is oedeem en hoe herken je het?

Ontstekingen

Ontstekingen: hoe ontstaan ze en hoe voorkomt u ze?

Hormonen

Hormonen: wat zijn het en wat doen ze precies?

Insulineresistentie

Insulineresistentie: wat zijn de oorzaken, symptomen en behandeling?

Bloeddruk

Hoge of lage bloeddruk? Dit zijn de symptomen, oorzaken en oplossingen

Plan uw afspraak