fbpx

Wat is de oorzaak van hoofdpijn?

Lichamelijke gezondheid - Leestijd: 3 minuten

Iedereen heeft er wel eens last van: hoofdpijn. Uit onderzoek is gebleken dat op een willekeurige dag van de week ruim 15% van alle mensen ter wereld last heeft van hoofdpijn. Maar wat is de oorzaak van deze vervelende en veelvoorkomende klacht?

Moleculen die pijnreceptoren kunnen prikkelen, worden gevormd als reactie op schade aan de moleculen waaruit celmembranen zijn opgebouwd. Wanneer er sprake is van hoofdpijn, dan heerst er dus sowieso schade aan celmembranen.

Van spanningshoofdpijn is nog geen mogelijke oorzaak bekend. Er werd eerst gedacht dat zowel mentale als fysieke spanning deze soort hoofdpijn kon veroorzaken, maar er is gebleken dat dit niet het geval is. Mentale en fysieke spanning kan de bestaande hoofdpijn wel verergeren.

Hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden doordat het lichaam overgevoelig is voor sommige prikkels. Denk dan aan hormonale veranderingen. Een aanval van hoofdpijn zoals deze wordt ervaren bij migraine en is hier een voorbeeld van. Bij clusterhoofdpijn wordt gedacht dat de hoofdpijn ontstaat doordat er druk wordt uitgeoefend op de vijfde hersenzenuw. Maar dit is nog niet wetenschappelijk bewezen. Overigens kan het ook erfelijk zijn als je vaker hoofdpijn hebt.

Wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in het lichaam, dan kunnen de afbraakproducten die voortkomen uit afbraakprocessen niet goed verdund, geneutraliseerd en afgevoerd worden. Deze producten kunnen schade veroorzaken aan celmembranen met (hoofd)pijn klachten tot gevolg. Ook tekorten in vocht en voedingsstoffen kunnen dus ten grondslag liggen aan hoofdpijnklachten.

Een aantal andere mogelijke oorzaken van hoofdpijn zijn:

  • Stress
  • Slechte nachtrust/vermoeidheid
  • Hormonale veranderingen (menstruatie/zwangerschap)
  • Cafeïne
  • Alcohol
  • Drugs
  • Bepaalde voedingsstoffen
  • Laag bloedsuikergehalte
  • Medicijngebruik

Wat is de invloed van hoofdpijn op je gewicht en vetmassa?

Er is een direct verband tussen overgewicht en hoofdpijn bekend. Zo hebben mensen met obesitas vaak last van een te hoge bloeddruk en slaapapneu, met een slechte afvalstoffen afvoer en klachten zoals hoofdpijn tot gevolg. Het is goed voor te stellen dat het verband ook de andere kant op werkt. Wanneer mensen last hebben van ernstige hoofdpijn, hebben ze waarschijnlijk minder zin om een fysieke activiteit te gaan doen. Hoofdpijn die regelmatig terugkeert kan op die manier bijdragen aan een passieve levensstijl met een hogere kans op gewichtstoename als gevolg.

Wat is de invloed van voeding op het ontstaan van hoofdpijn?

Sommige voedingsstoffen brengen een verhoogde kans op hoofdpijn klachten teweeg. Er zijn een aantal producten waarvan gedacht wordt dat die hoofdpijn kunnen uitlokken. Deze zijn: cafeïne, chocolade, kaas en alcohol. Deze producten bevatten vaak veel nitraat, aspartaam of sulfiet. Van deze bestanddelen is bekend dat ze het risico op hoofdpijn kunnen vergroten. In het Prodimed Programma houden wij hier daarom ook rekening mee.

Als u veel en vaak koffie, thee of cola drinkt, kan dit leiden tot hoofdpijn. Mensen die cafeïne-verslaafd zijn, kunnen last krijgen van cafeïne-onttrekkingshoofdpijn wanneer zij een tijd geen koffie drinken. Ook het drinken van alcoholische dranken kan hoofdpijn als gevolg hebben. Men denkt dat dit komt doordat de bloedvaten verwijden door alcohol. Dit is echter nog niet wetenschappelijk bewezen.

Advies om hoofdpijn zoveel mogelijk te voorkomen

Er zijn situaties waarin u zelf actie kunt ondernemen om hoofdpijn te verminderen. Advies dat vaak wordt gegeven voor directe verlichting is: goed uitrusten, de spieren in uw nek en schouders ontspannen en zorgen dat u voldoende water drinkt. Om regelmatige hoofdpijn te voorkomen, wordt aangeraden om voldoende frisse lucht te krijgen, regelmatig te sporten en te zorgen voor voldoende ontspanning. Bij hoofdpijn door een verstopte neus kan bijvoorbeeld een stoombad verlichting geven. Als u vaak last heeft van hoofdpijn wanneer u opstaat, dan kan een beter slaapritme helpen. Minder koffie en alcohol drinken heeft voor veel mensen ook een positief effect. Als uw hoofdpijn veroorzaakt wordt doordat u minder goed ziet, dan kan het dragen van een bril of lenzen ook helpen.

Het belangrijkste advies is echter om, indien deze aanwezig zijn, tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen op te lossen door middel van de juiste voeding en maaltijden. Worden deze tekorten niet opgelost, dan zal de afvoer van afvalstoffen in het lichaam slecht blijven verlopen, zal er schade aan celmembranen blijven ontstaan en zal ook hoofdpijn blijven heersen als reactie op deze schade.

Bij regelmatige en ernstige hoofdpijn die uw dagelijkse leven in de weg zit, is het belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts. Krijgt u medicatie die niet werkt, of slikt u regelmatig pijnstillers die niet helpen? Neem dan opnieuw contact op met uw huisarts. Het kan dan zijn dat er meer onderzoek gedaan moet worden om te kijken of er een andere behandeling nodig is voor uw klachten.

Wij kunnen u altijd vrijblijvend advies geven. Bent u hierin geïnteresseerd? Vraag dan geheel vrijblijvend een gesprek aan. Onze professionals helpen u dan graag verder.

Meer artikelen

Schildklier

Wat is de functie van de schildklier?

hart- en vaatziekten

Welke ziekten vallen onder hart- en vaatziekten?

Bloedvaten

Wat is de functie van bloedvaten?

Covid

Alles over covid uitgelegd

Vruchtbaarheid

Staan overgewicht en vruchtbaarheid met elkaar in verband?

Kanker

Wat is kanker en hoe ontstaat het?

Ruststofwisseling

De ruststofwisseling uitgelegd

Weerstand

Hoe zorgt u voor een goede weerstand?

Overgang

Overgang: dit zijn de klachten en dit kun je er tegen doen

Cholesterolgehalte

Hoe verlaag ik mijn cholesterolgehalte?

Afvalstoffen

Wat zijn afvalstoffen en wat doen ze precies?

Opgeblazen gevoel

Vaak last van een opgeblazen gevoel? Zo weet je of je gezonde darmen hebt

Leververvetting

Wat is leververvetting en hoe pak je dit aan?

Gewrichtsklachten

Gewrichtsklachten voorkomen of verhelpen? Zo doet u dat

Diabetes

Wat zijn de symptomen van diabetes type 2 en hoe pakt u dit aan?

Oedeem

Wat is oedeem en hoe herken je het?

Ontstekingen

Ontstekingen: hoe ontstaan ze en hoe voorkomt u ze?

Hormonen

Hormonen: wat zijn het en wat doen ze precies?

Insulineresistentie

Insulineresistentie: wat zijn de oorzaken, symptomen en behandeling?

Bloeddruk

Hoge of lage bloeddruk? Dit zijn de symptomen, oorzaken en oplossingen

Plan uw afspraak