fbpx

Wat is leververvetting en hoe pak je dit aan?

Lichamelijke gezondheid - Leestijd: 6 minuten

Leververvetting is een aandoening waarbij er te veel vet oplosbare moleculen in de lever zijn opgestapeld door een slecht verlopende uitscheiding ervan. Een gezonde lever heeft een laag vetgehalte. Een vetgehalte van 5% tot 10% kan daarom al grote consequenties hebben voor de gezondheid.

Veel mensen zullen geen klachten ervaren van leververvetting. De lever kan zelfs onder barre omstandigheden in veel gevallen goed functioneren. Wanneer er sprake is van leververvetting, kan de lever vet oplosbare moleculen niet uitscheiden. Het gevolg hiervan is dat het de overige weefsels niet kan voorzien in belangrijke vet oplosbare voedingsstof moleculen zoals fosfolipiden, cholesterol, steroïde hormonen en het kan ook geen gal vormen waarmee vet oplosbare afvalstoffen uitgescheiden kunnen worden. Voor 15% tot 20% van de mensen met leververvetting kan hun gezondheid verslechteren. Dit gebeurt in drie fasen:

  • Eerst zal de lever ontstoken raken en opzwellen. Hierdoor raakt het weefsel beschadigd;
  • Vervolgens zal er littekenweefsel ontstaan op de plaatsen waar de lever beschadigd is geraakt;
  • Tenslotte zal er zoveel littekenweefsel ontstaan dat de structuur van het orgaan wordt aangetast. Dit wordt levercirrose genoemd, en kan leiden tot leverfalen en leverkanker.

Dit komt omdat vet oplosbare moleculen belastende moleculen vormen zolang ze niet wateroplosbaar zijn gemaakt en geneutraliseerd zijn.

Wat is leververvetting?

Leververvetting kan veroorzaakt worden door overmatige alcoholconsumptie. Ook overgewicht kan de kans op leververvetting vergroten. Mensen die veel vet opslaan in de buik en de heupen kunnen hun lever beschadigen. Als u lijdt aan diabetes is het risico op leverbeschadiging ook groter.

Wanneer je lever regelmatig tekorten in vocht en essentiële stoffen ervaart en daardoor vet oplosbare moleculen niet wateroplosbaar kan maken, zullen deze de lever niet kunnen verlaten en zullen die zich opstapelen in de lever.

Denkt u te lijden aan leververvetting? Let dan goed op de volgende symptomen:

  • Vermoeidheid
  • Spanning in uw bovenbuik, rechts onder de ribben
  • Misselijkheid
  • Jeuk
  • Geelzucht (een gele huid en oogwit)

Bij deze klachten is het van belang om zo snel mogelijk de huisarts te raadplegen.

Wat is de rol van de lever in het vet- en cholesterol metabolisme?

De lever is betrokken bij het omzetten van voedingsstoffen naar brandstoffen voor het lichaam. Het metabolisme van koolhydraten, vetten en eiwitten worden allemaal geregeld door de lever.

Koolhydraten worden door het lichaam afgebroken tot glucose (of bloedsuiker). Dit is een zeer nuttige brandstof voor de lichaamscellen. In een gezond lichaam zal de bloedsuikerspiegel altijd stabiel zijn. Dit komt doordat de lever extra glucose opslaat. Je bloedsuiker wordt dus niet te hoog, ook als u veel koolhydraten eet. Zodra uw bloedsuiker weer verlaagt, scheidt de lever de opgeslagen glucose weer uit.

Glucose moleculen die niet verbruikt kunnen worden in de lever omgezet in vet. Vervolgens worden ze opgeslagen in het lichaam door vetcellen. Dit wordt uiteindelijk gebruikt als het lichaam energie nodig heeft. De lever heeft echter nog een andere essentiële functie bij het verwerken van vetten. Omdat vet niet oplosbaar is in water of bloed, produceert het vet transporterende eiwitten (lipoproteïnes). Deze eiwitten zorgen ervoor dat vet oplosbare moleculen in het bloed kunnen worden opgenomen. Vetten kunnen zo vanaf de lever naar de rest van het lichaam worden afgevoerd. In tegenstelling tot koolhydraten slaat de lever zelf nauwelijks vetten op. Het wateroplosbaar maken vereist de vorming van choline in- en door de lever. Het vervolgens op kunnen nemen in de bloedbaan vereist tevens het opnemen van wateroplosbaar gemaakte vetten in lipoproteïnen. De lever zal niet in staat zijn om choline te vormen en wateroplosbaar gemaakte vetten in lipoproteïnen op te nemen wanneer er tekorten in vocht en essentiële stoffen heersen in het lijf.

De vet transporterende eiwitten die in de lever worden geproduceerd, kunnen ook zorgen voor het transport van cholesterol. Hoewel cholesterol een slechte reputatie heeft, is het een essentiële stof voor de werking van het lichaam. Het helpt bij de productie van gal, is een essentieel onderdeel van de celmembranen en is verantwoordelijk voor het maken van noodzakelijke hormonen. Ook voor de hersenen en de zenuwen is het een belangrijke stof.

Cholesterol is noodzakelijk voor het behoud van de vloeibaarheid, doorlaatbaarheid en onschendbaarheid van celmembranen en daardoor voor een goed verlopende informatieoverdracht en stofwisseling.

Cholesterol wordt echter een gezondheidsprobleem wanneer cholesterol transporterende lipoproteïnes oxideren en schade berokken. Een gezonde lever zorgt ervoor dat cholesterol transporterende lipoproteïnes naar de juiste plekken in het lichaam wordt gestuurd en weinig kans krijgen te oxideren en dus geen schade kan aanbrengen.

Een gezonde lever zorgt ervoor dat cholesterol opgenomen kan worden in het bloed en met behulp van cholesterol transporterende lipoproteïnes door het bloed getransporteerd kan worden richting weefsels en cellen elders en een een gunstig effect aldaar kan uitoefenen, maar wanneer je met de voeding weinig antioxidanten aanlevert, kan cholesterol samen met de onverzadigde vetzuren in de lipoproteïnen alsnog oxideren, en dan is het belastend. Een diëtist kan u helpen bij het opstellen van een persoonlijk plan.

Wat is de invloed van leververvetting op het metabolisme?

Door leververvetting kan de lever zijn functies niet meer goed uitvoeren. Hierdoor bereiken de voedingsstoffen niet de juiste locatie in het lichaam. Dit komt door de beperkte productie van eiwitten die vetten en cholesterol door de bloedstroom helpen transporteren. Wanneer het vet en cholesterol metabolisme niet goed verloopt als gevolg van leververvetting, dan kunnen vettige afzetting tegen de bloedvatwand van de aderen ontstaan. Op de lange termijn zal de bloedstroom hierdoor belemmerd worden. Dit kan leiden tot een hoge bloeddruk en in sommige gevallen zelfs een hartaanval.

Het gebrek aan een goede verspreiding van cholesterol door het lichaam heeft ook andere gevolgen. Er kan zich te veel cholesterol verzamelen in het gal met te weinig emulgerende moleculen in het gal aanwezig. Dit kan galstenen als consequentie hebben.

Voor de koolhydraten geldt dat leververvetting de opslag en het verbruik van suikers kan beperken. Hierdoor krijgt het lichaam niet genoeg brandstoffen aangeleerd om optimaal te functioneren. Patiënten zullen dit merken door een verzwakking van de spieren en het brein. Symptomen zijn vermoeidheid, misselijkheid en vergeetachtigheid.

Hoe pak je leververvetting aan?

Een verandering in levensstijl is de beste manier om leververvetting aan te pakken. Als de leververvetting het gevolg is van overmatig alcoholgebruik, moet de alcoholconsumptie gestopt of beperkt worden. Bij overgewicht is het van belang dat de patiënt afvalt. Voor het tegengaan van leververvetting is een afname van 3% tot 5% van het vetpercentage nodig.

Een beter dieet en voldoende beweging zijn hierbij essentiële stappen om te zetten door de patiënt. Dit gebeurd in de recover-fase. Om hoog cholesterol tegen te gaan zijn groenten en fruit van groot belang. Ook gezonde vetten kunnen voordelig werken.

Wanneer dan alsnog tekorten in vocht en essentiële stoffen niet opgelost worden, kan de lever alsnog geen choline vormen, kunnen vet oplosbare moleculen alsnog niet geëmulgeerd worden of wateroplosbaar gemaakt worden en kan het vetgehalte in de lever alsnog niet dalen.

Heeft u last van een hoge bloeddruk? Overleg dan met uw huisarts welke stappen genomen kunnen worden om dit tegen te gaan. Ook mensen die diabetes hebben, kunnen in overleg met hun arts stappen ondernemen om af te vallen.

De lever is een orgaan dat zichzelf redelijk snel kan herstellen. Toch is het belangrijk dat er zo snel mogelijk actie wordt ondernomen om de leververvetting tegen te gaan. Dit kan permanente schade voorkomen. Met een bloedonderzoek kan de verbetering van de lever worden getest.

Wilt u meer weten over leververvetting en het voorkomen daarvan? U kunt geheel vrijblijvend contact met ons opnemen voor een adviesgesprek.

Meer artikelen

Hoofdpijn

Wat is de oorzaak van hoofdpijn?

Schildklier

Wat is de functie van de schildklier?

hart- en vaatziekten

Welke ziekten vallen onder hart- en vaatziekten?

Bloedvaten

Wat is de functie van bloedvaten?

Covid

Alles over covid uitgelegd

Vruchtbaarheid

Staan overgewicht en vruchtbaarheid met elkaar in verband?

Kanker

Wat is kanker en hoe ontstaat het?

Ruststofwisseling

De ruststofwisseling uitgelegd

Weerstand

Hoe zorgt u voor een goede weerstand?

Overgang

Overgang: dit zijn de klachten en dit kun je er tegen doen

Cholesterolgehalte

Hoe verlaag ik mijn cholesterolgehalte?

Afvalstoffen

Wat zijn afvalstoffen en wat doen ze precies?

Opgeblazen gevoel

Vaak last van een opgeblazen gevoel? Zo weet je of je gezonde darmen hebt

Gewrichtsklachten

Gewrichtsklachten voorkomen of verhelpen? Zo doet u dat

Diabetes

Wat zijn de symptomen van diabetes type 2 en hoe pakt u dit aan?

Oedeem

Wat is oedeem en hoe herken je het?

Ontstekingen

Ontstekingen: hoe ontstaan ze en hoe voorkomt u ze?

Hormonen

Hormonen: wat zijn het en wat doen ze precies?

Insulineresistentie

Insulineresistentie: wat zijn de oorzaken, symptomen en behandeling?

Bloeddruk

Hoge of lage bloeddruk? Dit zijn de symptomen, oorzaken en oplossingen

Plan uw afspraak