fbpx

Vaak last van een opgeblazen gevoel? Zo weet je of je gezonde darmen hebt

Lichamelijke gezondheid - Leestijd: 6 minuten

Darmen verteren onze voeding, absorberen de verteerde voedingsstoffen en werken de afvalstoffen die gedurende het verteren vrijkomen weg, ze werken ook de vet oplosbare afvalstoffen afkomstig uit het lijf weg. Bij gezonde darmen gaat dit proces probleemloos. Bij de gemiddelde persoon betekent dit dat er één tot twee keer per dag ontlasting plaatsvindt zonder klachten.

Wanneer zijn darmen gezond?

Gezonde darmen brengen geen diarree of constipatie (verstopping) teweeg. Gas, een opgeblazen gevoel en buikpijn zijn ook tekenen van een slechte darmwerking.

Simpel gezegd: goed werkende darmen zorgen ervoor dat uw lichaam niet overgevoelig reageert op voeding of stress.

Wat is de invloed van darmbacteriën op je darmgezondheid?

Er leven meer dan duizend soorten bacteriën in de darmen. Deze maken deel uit van de darmflora. Gezamenlijk kunnen deze bacteriën wel één tot twee kilo wegen. De meeste hiervan zijn ontzettend belangrijk voor de darmgezondheid. De gezonde varianten van darmbacteriën verteren onverteerbare stoffen en vormen hieruit stoffen die nodig zijn voor een gezonde darmwand.

De gunstige varianten van darmbacteriën zorgen er bijvoorbeeld voor dat vezels verteerd kunnen worden. Vezels zijn erg belangrijk voor een goede werking van de darmen. Daarnaast kan vezelrijke voeding de kans op gewichtstoename beperken en de kans op het ontstaan van kanker in de darmen verkleinen.

Deze bacteriën zorgen bovendien voor een goede doorloop van voedingsstoffen in de beweeglijke darmwandspieren. Ze zorgen voor brandstof in de darmwandcellen en het prikkelen van de darmwandspieren, maar kunnen niet goed verlopende darmbewegingen garanderen, aangezien dat afhangt van voldoende vocht en essentiële stoffen in het darmwandweefsel. Dit kan constipatie en een opgeblazen gevoel voorkomen. Probiotica draagt bij aan een toename van de hoeveelheid gunstige darmbacteriën in de darmen. De gunstige varianten van darmbacteriën zijn dus essentieel voor gezonde darmen. Om gezonde darmen te behouden is het belangrijk dat de nieuwe gezonde levensstijl wordt vast gehouden. Dit gebeurd in de control-fase.

Wat is de invloed van darmgezondheid op uw weerstand?

De organismen in de darmen bepalen hoe het immuunsysteem werkt. Ze houden het darmslijmvlies gezond. Dit slijmvlies houdt ziekteverwekkers buiten het lijf en op afstand van de darmwandcellen. Het reguleert de weerstand, waardoor het lichaam reageert op infecties of verwonding zonder gezonde lichaamscellen aan te vallen.

Ongezonde darmen bezitten een sterk afgetakeld darmslijmvlies. Hierdoor wordt het afweersysteem verzwakt en dit maakt het voor ziekteverwekkers makkelijker om het lijf binnendringen.

Daarnaast zorgen gezonde darmen ervoor dat de voedingsstoffen die essentieel zijn voor het lijf verteerd worden. Hierdoor kan het lichaam deze opnemen. Ongezonde darmen zijn niet in staat om essentiële voedingsstoffen zoals vitamine C te absorberen.

Ook kunnen gezonde darmen slechte bacteriën tegengaan. Zonder dat we het weten, krijgen we veel slechte bacteriën binnen. Onze omgeving is nu eenmaal niet steriel. Onze darmen zorgen er echter voor dat deze bacteriën geen schade opleveren. Deze bacteriën worden bestreden in de maag met behulp van maagzuur en in de darmen met antibiotische sappen.

Wat is de invloed van darmgezondheid op uw gewicht en lichaamsvetmassa?

De darmen selecteren door een selectief doorlaatbare darmwand welke voedingsstoffen wel of niet worden opgenomen. Als de darmflora uit balans raakt, zal het meer calorieën opnemen, zal de doorlaatbaarheid van de darmwand verhoogd raken en zullen ook ongewenste stoffen opgenomen worden. Dit kan leiden tot een verhoogde afgifte van anti-stresshormonen in het lijf die het verbruik in het lichaam verlagen.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met overgewicht minder gunstige varianten van darmbacteriën in hun darmen hebben. Hierdoor verkeert het darmslijmvlies van mensen met overgewicht in slechte conditie en kunnen de darmen minder goed voedingsstoffen opnemen die nodig zijn voor een goede functie van het lichaam. Als gevolg hiervan zal het lichaam compenseren door meer vet op te slaan. Het gevolg daarvan is dat het verbruik in het lijf onder invloed van anti-stresshormonen beperkt zal worden met een verhoogde vetvorming tot gevolg.

Mensen die een dieet rijk aan prebiotische vezels hebben, hebben echter een actieve darmflora. Deze is beter in staat om belastende stoffen en slecht verteerde voedingsstoffen weg te werken. Hierdoor wordt het darmslijmvlies minder belast en worden er minder ongewenste stoffen opgenomen in het lichaam. Wanneer slecht verteerde en belastende stoffen wel door het lichaam worden opgenomen, zal dit tot een verhoogde afgifte van anti-stresshormonen en een verhoogde vetvorming in het lijf leiden. Hierdoor kunnen ongezonde darmen leiden tot een hoger vetpercentage.

Wat is de invloed van voeding op uw darmgezondheid?

Wat we eten telt ook als voeding voor onze darmbacteriën. Een gevarieerd dieet leidt dus ook tot voldoende variatie qua verschillende soorten bacteriën in de darmflora. Het zorgt ervoor dat er meer essentiële voedingsstoffen worden opgenomen in het lichaam en belastende stoffen spoedig het lijf weer kunnen verlaten, en dat er minder afvalstoffen worden opgenomen.

Helaas is het gemiddelde dieet niet gevarieerd genoeg. Ook is het rijk aan suikers en vetten. Hierdoor ontstaat een scheve verhouding tussen gunstige en ongunstige varianten van darmbacteriën. Een gezond en gevarieerd dieet kan dus niet alleen leiden tot een beter gewicht, maar ook tot een gunstige samenstelling van darmbacteriën in de darmen.

Hoe houd u uw darmen en darmwerking gezond?

Zoals u al eerder heeft kunnen lezen is een gevarieerd dieet belangrijk voor de gezondheid van de darmen en de darmwerking. Het Prodimed Programma kunt u hierbij helpen. Zo bestaat een gevarieerd dieet uit de volgende producten:

  • Groenten, fruit en bonen. Deze zitten vol met oplosbare varianten van vezels, wat de gezondheid van de darmen stimuleert.
  • Gefermenteerd voedsel. De suikers in deze producten zijn afgebroken tot melkzuurbacteriën en gist. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt, tempé of zuurkool.
  • Prebiotica. Prebiotica zit in bepaalde groenten, fruit en vezels. Dit bevordert de groei van gezonde bacteriën.
  • Granen. Ook granen zitten vol onoplosbare varianten van vezels. Volkorenbrood en havermout zijn voorbeelden van granen die de darmwerking bevorderen.
  • Polyfenolen. Dit bevindt zich onder andere in bittere chocolade, uien en rode wijn. Ook polyfenolen bevorderen de groei van bacteriën.
  • Probiotica. Probiotica hebben een positieve invloed op de diversiteit in je darmflora.

Probeer daarnaast zoveel mogelijk verse producten te consumeren. Hier zitten meer essentiële stoffen in die de darmwandcellen nodig hebben om sappen uit te kunnen scheiden.

Wenst u meer informatie en/of advies over de werking van uw darmen? U kunt bij een van onze professionals geheel vrijblijvend een adviesgesprek aanvragen.

Meer artikelen

Hoofdpijn

Wat is de oorzaak van hoofdpijn?

Schildklier

Wat is de functie van de schildklier?

hart- en vaatziekten

Welke ziekten vallen onder hart- en vaatziekten?

Bloedvaten

Wat is de functie van bloedvaten?

Covid

Alles over covid uitgelegd

Vruchtbaarheid

Staan overgewicht en vruchtbaarheid met elkaar in verband?

Kanker

Wat is kanker en hoe ontstaat het?

Ruststofwisseling

De ruststofwisseling uitgelegd

Weerstand

Hoe zorgt u voor een goede weerstand?

Overgang

Overgang: dit zijn de klachten en dit kun je er tegen doen

Cholesterolgehalte

Hoe verlaag ik mijn cholesterolgehalte?

Afvalstoffen

Wat zijn afvalstoffen en wat doen ze precies?

Leververvetting

Wat is leververvetting en hoe pak je dit aan?

Gewrichtsklachten

Gewrichtsklachten voorkomen of verhelpen? Zo doet u dat

Diabetes

Wat zijn de symptomen van diabetes type 2 en hoe pakt u dit aan?

Oedeem

Wat is oedeem en hoe herken je het?

Ontstekingen

Ontstekingen: hoe ontstaan ze en hoe voorkomt u ze?

Hormonen

Hormonen: wat zijn het en wat doen ze precies?

Insulineresistentie

Insulineresistentie: wat zijn de oorzaken, symptomen en behandeling?

Bloeddruk

Hoge of lage bloeddruk? Dit zijn de symptomen, oorzaken en oplossingen

Plan uw afspraak