fbpx

Hoe verlaag ik mijn cholesterolgehalte?

Lichamelijke gezondheid - Leestijd: 6 minuten

Cholesterol is een vetachtige structuurstof in ons lichaam en heeft een belangrijke rol. Deze stof is nodig voor het aanmaken van nieuwe lichaamscellen en vormt de grondstof voor bepaalde hormonen. Daarnaast is cholesterol ook belangrijk voor de aanmaak van gal. Cholesterol is zelfs de grondstof voor vitamine D. Zonder de stof cholesterol kunnen we niet leven, want de stof is bij de nodige processen in ons lichaam van belang. Zonder cholesterol zal de selectieve doorlaatbaarheid van celmembranen verloren gaan, net zoals de onschendbaarheid (integriteit) van celmembranen. Ook zal de overdracht van informatie in je lijf niet mogelijk zijn.

Wat is de functie van cholesterol?

De lever zorgt gedeeltelijk voor het aanmaken van de stof cholesterol en de rest van het cholesterol halen we uit ons voedsel. Daarnaast zorgt de lever ook voor een goede balans in de productie, afbraak en uitscheiding ervan. Het gehalte in je lichaam wordt op die manier op peil gehouden, wat ook de bedoeling is. Een te hoog gehalte aan cholesterol kan namelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid, maar een te laag gehalte ook. Er is dan een hoger risico op bepaalde ziektes en aandoeningen.

Wat is de oorzaak van een verhoogd cholesterolgehalte in je bloed?

Het is van belang dat er een bepaald cholesterolgehalte in het bloed zit, zodat belangrijke processen in het lichaam uitgevoerd kunnen worden. De selectieve doorlaatbaarheid van celmembranen en de overdracht van informatie in het lijf zullen namelijk verslechteren zonder cholesterol. Het kan echter voorkomen dat er een te hoog of verhoogd gehalte cholesterol in het bloed aanwezig is. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn.

Allereerst kan dit komen door voeding. Door ongezonde voeding kan het cholesterolgehalte in het bloed hoger worden. Het kan ook zijn dat er weinig aan een verhoogd gehalte te doen is. In dit geval kan de LDL-receptor niet goed gevormd worden door de cellen en kan LDL (lage dichtheid lipoproteïnen) daardoor niet opgenomen worden in de cellen. Het gehalte in het bloed is dan te hoog en dit blijft ook te hoog. De vorming van cholesterol wordt gestimuleerd door insuline, en wanneer er insulineresistentie heerst, kunnen LDL-receptoren niet gevormd worden die de opname van LDL in de cellen mogelijk maken.

Tot slot kan een verhoogd cholesterolgehalte ook veel voorkomen in de familie. Mocht dat het geval zijn, dan spreekt men van een erfelijk hoog cholesterol. Hierbij is er ook sprake van een hoger risico op hart- en vaatziekten op jonge leeftijd.

Welke invloed heeft voeding op het metabolisme van cholesterol?

De stofwisseling van de cholesterol wordt geregeld door de lever. In principe zorgt de lever er voor dat er altijd precies de juiste hoeveelheid cholesterol in het bloed zit. Maaltijden spelen hier ook een rol in. Dit zal met name het geval zijn als men ongezond eet. Hoe ongezonder men eet, hoe meer cholesterol men binnen krijgt. Dit is vervolgens weer van invloed op de lever, want die kan niet al het cholesterol verwerken dat binnenkomt. Het gevolg hiervan is een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed. Daarom is een gezond dieet belangrijk. Maar alleen gezond eten is niet voldoende. De opname van cholesterol en LDL in de cellen (de vorming van LDL-receptoren door de cellen) en een goede werking van LPL (lipoproteïne lipase) is afhankelijk van de aanwezigheid van vocht en alle essentiële voedingsstoffen in het lijf. Dus gezond eten, maar toch enkele tekorten in essentiële stoffen, zoals essentiële vetzuren, kunnen niet voor een goed verlopend cholesterolmetabolisme zorgen.

Welke invloed heeft een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed op de uitvoering van de stofwisseling?

Een te hoog gehalte aan cholesterol in het bloed is niet goed voor de stofwisseling. Het ligt er maar net aan of de lever voedingscholesterol kan verwerken. Dit is afhankelijk van het feit of er wel of geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in het lijf. Heersen die niet, dan kan de lever cholesterol als structuurstof in membranen benutten of in gal uitscheiden. Heersen deze wel, dan kan je lever dit niet.

Een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed is dus van negatieve invloed op de uitvoering van de stofwisseling. Men doet er dan ook goed aan om dit zo snel mogelijk te voorkomen of zo snel mogelijk te veranderen als het al te laat is. En dit bereik je niet alleen door voedingscholesterol te verminderen, want dan nog is een daling van het cholesterol in de bloedbaan niet gegarandeerd.

Welke invloed heeft een verhoogd cholesterolgehalte in je bloed op je gewicht?

Wanneer het cholesterol in het bloed te hoog is, betekent dit dat cholesterol niet goed opgenomen wordt in de cellen en niet als grondstof voor hun celmembranen kunnen gebruiken. De celmembranen van de cellen verliezen hierdoor hun selectieve doorlaatbaarheid en dat is de oorzaak van een slecht verlopende stofwisseling en een stijging van gewicht.

Het verhoogd cholesterolgehalte in combinatie met overgewicht kan erg gevaarlijk zijn. Het kan zorgen voor aderen die dichtslibben en het vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Dat komt doordat de cellen LDL niet kunnen opnemen door ontbrekende LDL-receptoren in membranen en slecht doorlaatbare celmembranen.

Het is dan ook aan te raden om te proberen het lichaamsgewicht zo optimaal mogelijk te houden. Bewegen helpt hier natuurlijk bij. Uiteraard helpt goede en gezonde voeding ook bij het kwijtraken van het nodige lichaamsgewicht. Bewegen zorgt voor afbraak en vorming van afvalstoffen waaronder vetoplosbare afvalstoffen. Wanneer deze niet goed afgevoerd kunnen worden, zullen celmembranen nog slechter doorlaatbaar worden en zal het cholesterolgehalte in het bloed verhogen.

Advies om het cholesterolgehalte in je bloed te verlagen

Een verhoogd cholesterolgehalte is niet gezond. Het is dan ook zaak om dit zo snel mogelijk te veranderen. Gelukkig is er meer dan genoeg wat gedaan kan worden om het cholesterolgehalte te verlagen:

  • Stoppen met roken;
  • Gezond eten;
  • Genoeg bewegen;
  • Afvallen, indien het nodig is;
  • Het liefst geen alcohol drinken. En anders is het goed om niet iedere dag te drinken en de hoeveelheid te beperken tot slechts één glas per keer;
  • Probeer stress te verminderen.

Op internet is genoeg inspiratie te vinden wat betreft beweging. Als verschillende dingen van de bovenstaande punten met elkaar gecombineerd worden, kan het gewenste effect snel bereikt worden. Bij gezond eten is het van belang om de schijf van vijf aan te houden. Deze zorgt ervoor dat er genoeg en gevarieerd gegeten wordt. Dit is erg belangrijk en zal ook zeker bijdragen aan het verminderen van het cholesterolgehalte in het bloed. Daarnaast is het resetten van je lichaam erg belangrijk. Na deze eerste reset-fase kan het veranderen naar een nieuw eet- en leefpatroon beginnen.

Bij elk lichaamsproces is cholesterol in de cellen nodig, want zonder cholesterol kunnen stoffen niet uitgescheiden worden door de cellen. Cellen kunnen enkel beschikken over de cholesterol die in het bloed vervoerd wordt wanneer het lijf voorzien is van vocht en alle essentiële voedingsstoffen. Stop je met roken, ga je op je voeding letten, meer bewegen en proberen af te vallen, maar heersen er alsnog tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in het lijf, dan zal het cholesterolmetabolisme niet verbeteren.

Het valt sowieso aan te raden om de bovenstaande punten aan te houden, ook als er geen sprake is van een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed. Het zal bijdragen aan het hebben van een gezonde levensstijl en dat zal de kwaliteit van leven alleen maar ten goede komen.

Benieuwd naar meer informatie over uw cholesterolgehalte? Neem contact met ons op. Wij voorzien u graag van advies en informatie tijdens een geheel vrijblijvend gesprek.

Meer artikelen

Hoofdpijn

Wat is de oorzaak van hoofdpijn?

Schildklier

Wat is de functie van de schildklier?

hart- en vaatziekten

Welke ziekten vallen onder hart- en vaatziekten?

Bloedvaten

Wat is de functie van bloedvaten?

Covid

Alles over covid uitgelegd

Vruchtbaarheid

Staan overgewicht en vruchtbaarheid met elkaar in verband?

Kanker

Wat is kanker en hoe ontstaat het?

Ruststofwisseling

De ruststofwisseling uitgelegd

Weerstand

Hoe zorgt u voor een goede weerstand?

Overgang

Overgang: dit zijn de klachten en dit kun je er tegen doen

Afvalstoffen

Wat zijn afvalstoffen en wat doen ze precies?

Opgeblazen gevoel

Vaak last van een opgeblazen gevoel? Zo weet je of je gezonde darmen hebt

Leververvetting

Wat is leververvetting en hoe pak je dit aan?

Gewrichtsklachten

Gewrichtsklachten voorkomen of verhelpen? Zo doet u dat

Diabetes

Wat zijn de symptomen van diabetes type 2 en hoe pakt u dit aan?

Oedeem

Wat is oedeem en hoe herken je het?

Ontstekingen

Ontstekingen: hoe ontstaan ze en hoe voorkomt u ze?

Hormonen

Hormonen: wat zijn het en wat doen ze precies?

Insulineresistentie

Insulineresistentie: wat zijn de oorzaken, symptomen en behandeling?

Bloeddruk

Hoge of lage bloeddruk? Dit zijn de symptomen, oorzaken en oplossingen

Plan uw afspraak