fbpx

Wat is oedeem en hoe herken je het?

Lichamelijke gezondheid - Leestijd: 6 minuten

Oedeem houdt in dat een bepaald deel van het lichaam overmatig volloopt met vocht. Dit wordt ook wel een vochtophoping genoemd. Als we spreken over oedeem, dan betreft dit in de meeste gevallen ledematen die opzwellen door het vocht dat erin loopt en wat vervolgens niet makkelijk weggaat. Vooral bij benen en armen komt oedeem vaak voor. Deze vochtophoping is het gevolg van schade. Het aantrekken van vocht met een zwelling tot gevolg is een onderdeel van een ontstekingsreactie (een reactie op schade). Wanneer er sprake is van lymfoedeem zijn er ook eiwitten aanwezig in het gezwollen gebied. Wanneer er sprake is van lipoedeem, zijn er ook vetten aanwezig in het gezwollen gebied.

Buiten de ledematen kunnen ook andere lichaamsdelen en zelfs organen vollopen met vocht. Dit is dan ook duidelijk te merken aan verdikte lichaamsdelen. Daarbij zijn ook aankomen in lichaamsgewicht of benauwdheid symptomen. Mocht u regelmatig benauwd zijn en moeite hebben met ademen, dan zou het goed kunnen dat oedeem zich in uw longen bevindt.

Als u last heeft van oedeem en u heeft last van verdikte lichaamsdelen, dan kan dit verschillende oorzaken hebben:

 • Verhoogde bloeddruk
 • Letsel na een operatie of ingreep
 • Verhoogd lichaamsgewicht
 • Hartproblemen
 • Uw aderen zitten verstopt
 • Een disbalans tussen afbrekende en opbouwende stofwisselingsprocessen

Welke soorten oedeem zijn er?

Oedeem is een algemene verzamelnaam en kan zich onderscheiden in verschillende soorten. De meest voorkomende soorten van oedeem zijn de volgende:

 • Veneus oedeem. Deze vorm van oedeem houdt in dat de toevoer van de bloedvaten niet goed werkt.
 • Lymfoedeem. Deze vorm van oedeem is niet chronisch en ontstaat als gevolg van letsel. Het gaat hierbij om het lymfesysteem.
 • Lipoedeem. Deze vorm van oedeem komt vaak voor bij vrouwen, maar kent geen duidelijke oorzaak. Dit zou aangeboren kunnen zijn. Bij lipoedeem kan het lichaam de vetverdeling niet onder controle krijgen, waardoor er een ophoping ontstaat.

Wanneer er meer afbrekende dan opbouwende stofwisselingsprocessen in het lichaam plaatsvinden, zullen afvalstoffen, waaronder vet oplosbare, opstapelen en zullen celmembranen (waaronder de membranen van vetcellen) beschadigd raken. Ze kunnen de hormonen die de gelijkmatige verdeling van vet over de weefsels en cellen reguleren niet goed werken, en zullen in weefsels met beschadigde celmembranen zwellingen ontstaan als reactie op schade. Zijn deze beschadigde celmembranen aanwezig in vetweefsel, dan zullen deze zwellingen vet zwellingen zijn.

Wat is de invloed van oedeem op de uitvoering van de stofwisseling?

Een trage stofwisseling zorgt ervoor dat voedingsstoffen slecht verbruikt kunnen worden, waardoor het lichaam dit omzet in vet. Als u last heeft van een trage stofwisseling, dan kunt u aankomen in gewicht.

Oedeem verhindert de stofwisseling, waardoor het brandstofverbruik flink verstoord raakt. Een trage stofwisseling maakt afvallen in gewicht vervolgens moeilijker. Er zijn echter manieren om uw stofwisseling te stimuleren, waardoor uw dieet meer resultaat oplevert. Een uitgekiend dieet zorgt in de recover-fase voor het herstel van uw lichaam.

Oedeem is een reactie op schade. Schade die is ontstaan als gevolg van een disbalans tussen katabole en anabole processen in het lijf. In dat geval verloopt de stofwisseling niet goed door de aanwezigheid van te veel afbraakproducten en afvalstoffen in de cellen die niet goed afgevoerd kunnen worden. Is er sprake van oedeem? Dan is er sprake van schade, en is er sprake van schade, dan kunnen er in het geschade gebied geen nieuwe stofwisselingsprocessen uitgevoerd worden, waardoor het verbruik laag is.

Wat is de invloed van oedeem op uw gewicht?

De toename van vocht kan zorgen voor gewichtstoename, ook al blijft het slechts bij een bepaald lichaamsdeel. Zo’n grote hoeveelheid vocht dat zich ophoopt in uw lichaam, brengt vanzelfsprekend een bepaald gewicht met zich mee.

Het blijft dan niet bij enkele grammen. Hier kunt u zelfs één tot twee kilo door aankomen in lichaamsgewicht. Bovendien kan oedeem ook het gevolg zijn van overgewicht. Een zwaar lichaamsgewicht kan er namelijk voor zorgen dat vocht moeilijker afgedreven wordt en aderen vervolgens verstopt raken. Hierdoor kan het vocht geen kant op en hoopt het zich op in het gehele lichaam.

In het lijf van mensen met overgewicht heerst meer disbalans en daardoor meer schade. Als gevolg van die schade heersen in het lijf van mensen met overgewicht meer zwellingen en kan het vocht minder goed gelijkmatig over de weefsels en cellen verdeeld worden.

Om gezondheidsrisico’s te voorkomen, is het verstandig om een dieet toe te passen om af te vallen. Afvallen met oedeem is echter niet altijd gemakkelijk en traditionele diëten leveren vrijwel nooit resultaat op. Een gespecialiseerde diëtist kunt u helpen bij het opstellen van een persoonlijk plan.

Advies om oedeem in uw lijf af te laten nemen

Als u last heeft van oedeem, kan dit ontzettend vervelend en vermoeiend zijn. Zeker als u bent aangekomen in gewicht of last heeft van uw longen. Dit maken de dagelijkse bezigheden er niet makkelijker op.

Oedeem kan voor langere tijd aanhouden, maar dit hoeft niet zo te blijven. Er zijn verschillende manieren om oedeem in uw lijf af te laten nemen. Volg hiervoor onderstaande adviezen:

 • Vochtinname. Vooral water heeft de eigenschap vocht af te drijven. Dit kan dus bijdragen aan het laten afnemen van uw oedeem. Door minimaal twee liter water per dag te drinken, kunt u opgehoopt vocht verliezen. Water bevat geen calorieën en heeft grote voordelen voor uw gezondheid en de flexibiliteit van uw huid. Het drinken van water garandeert niet een goede werking van de hormonen die vocht gelijkmatig over de weefsels verdelen en kan ook niet de onderliggende schade herstellen. Dit garandeert dus ook niet het afdrijven van vastgehouden vocht wat een reactie is op schade
 • Actief blijven. Als u actief bent en blijft, verliest u vocht. Bijvoorbeeld door te zweten. Onder aan de streep kan dit bijdragen aan uw oedeem af te laten nemen. Bovendien wordt u op deze manier gestimuleerd voldoende te drinken, wat in uw voordeel kan werken. Het is belangrijk dat u een activiteit kiest die u zowel leuk vindt als goed kunt volhouden. Sport veroorzaakt een toename van afbraakprocessen, een toename van afvalstoffen en een toename van schade. Wanneer deze schade niet hersteld kan worden, dan zullen oedemen juist toenemen door sporten, en dus niet afnemen
 • Gezonde levensstijl toepassen. Probeer zowel uw rook- als drinkgedrag te beperken en hanteer daarbij een gezonde levensstijl. Vooral sigaretten kunnen ervoor zorgen dat het lichaam overmatig vocht vasthoudt, wat niet gunstig is als u oedeem heeft. Bovendien zorgt dit ervoor dat uw algemene gezondheid verbetert. Elk gedrag met een verhoogde afgifte van stresshormonen, veroorzaakt extra schade en een toename van oedeem.
 • Huisarts. Regelmatige controles bij uw huisarts zijn niet geheel onbelangrijk. Met hem of haar kunt u mogelijke behandelingen bespreken, mocht dat nodig zijn. Bovendien kan uw lichamelijke gezondheid gemonitord worden, wat belangrijk is als u last heeft van oedeem.
 • Kousen dragen. Een gangbare behandeling voor oedeem is het dragen van strakke kousen. Deze zijn gemaakt van strak, elastisch materiaal. Hiermee krijgt overtollig vocht nauwelijks kans zich verder te verspreiden. Vervolgens worden bloedbanen gestimuleerd beter door te lopen. Kousen geven enkel tegendruk, maar zorgen niet voor het herstel van onderliggende schade. Wanneer de onderliggende schade dus niet herstelt of zelfs uitbreidt, zullen de oedemen niet afnemen en meteen weer voelbaar en zichtbaar zijn zodra de kousen een poosje uit zijn.

Wenst u meer te weten te komen over oedeem? Neem contact met ons op en vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan, waarbij we u graag verder helpen.

Meer artikelen

Hoofdpijn

Wat is de oorzaak van hoofdpijn?

Schildklier

Wat is de functie van de schildklier?

hart- en vaatziekten

Welke ziekten vallen onder hart- en vaatziekten?

Bloedvaten

Wat is de functie van bloedvaten?

Covid

Alles over covid uitgelegd

Vruchtbaarheid

Staan overgewicht en vruchtbaarheid met elkaar in verband?

Kanker

Wat is kanker en hoe ontstaat het?

Ruststofwisseling

De ruststofwisseling uitgelegd

Weerstand

Hoe zorgt u voor een goede weerstand?

Overgang

Overgang: dit zijn de klachten en dit kun je er tegen doen

Cholesterolgehalte

Hoe verlaag ik mijn cholesterolgehalte?

Afvalstoffen

Wat zijn afvalstoffen en wat doen ze precies?

Opgeblazen gevoel

Vaak last van een opgeblazen gevoel? Zo weet je of je gezonde darmen hebt

Leververvetting

Wat is leververvetting en hoe pak je dit aan?

Gewrichtsklachten

Gewrichtsklachten voorkomen of verhelpen? Zo doet u dat

Diabetes

Wat zijn de symptomen van diabetes type 2 en hoe pakt u dit aan?

Ontstekingen

Ontstekingen: hoe ontstaan ze en hoe voorkomt u ze?

Hormonen

Hormonen: wat zijn het en wat doen ze precies?

Insulineresistentie

Insulineresistentie: wat zijn de oorzaken, symptomen en behandeling?

Bloeddruk

Hoge of lage bloeddruk? Dit zijn de symptomen, oorzaken en oplossingen

Plan uw afspraak