fbpx

Staan overgewicht en vruchtbaarheid met elkaar in verband?

Lichamelijke gezondheid - Leestijd: 5 minuten

We spreken meestal van een verminderde vruchtbaarheid als het na één jaar onbeschermde geslachtsgemeenschap nog niet gelukt is om zwanger te worden. Zo’n 15% van de stellen in Nederland heeft er moeite mee om binnen een jaar spontaan zwanger te zijn. Normaal gesproken is de kans om spontaan zwanger te worden per menstruele cyclus 20 tot 25%. Dat betekent dat na een half jaar ongeveer de helft van de vruchtbare koppels zwanger is. Na een heel jaar is dit zo’n 85%. Van de overige 15% wordt de helft in het tweede jaar spontaan zwanger.

Wat is de invloed van voeding op de groei- en ontwikkelingsprocessen en vruchtbaarheid?

Stresshormonen zijn zogenaamde katabole hormonen (hormonen met uitsluitend katabole eigenschappen). Dit zijn hormonen die de afbraakprocessen in het lichaam stimuleren. Wanneer er stresshormonen geproduceerd worden in het lichaam, kunnen er geen groei- en ontwikkelingsprocessen plaatsvinden. Daarom moet u, als u zwanger wilt worden, de productie van deze stresshormonen zoveel mogelijk zien te voorkomen.

Wanneer uw lichaam regelmatig in een slechte voedingstoestand verkeert, moeten er op regelmatige basis stresshormonen geproduceerd worden. We spreken van een slechte voedingstoestand als er regelmatig tekorten in het lichaam heersen aan essentiële voedingsstoffen. Dit zijn:

  • Alle mineralen
  • Alle vitamines
  • 9 aminozuren
  • 2 vetzuren

Deze essentiële voedingsstoffen zijn vooral terug te vinden in de volgende soorten voedsel:

  • Eieren, zuivel (naturel en aangezuurde varianten), vis en vlees en soja producten
  • Noten, pitten, zaden, wieren en algen
  • Verse groenten en vers fruit

Een gezond voedingspatroon bevat zoveel mogelijk combinaties van bovenstaande soorten voedsel. Het oplossen van tekorten in bovenstaande essentiële voedingsstoffen in het lichaam komt de kans op een zwangerschap ten goede. In het Prodimed Programma houden we hier rekening mee.

Wat is de invloed van overgewicht op groei- en ontwikkelingsprocessen en vruchtbaarheid?

Het hebben van overgewicht heeft vele gevolgen. Een aantal hiervan zijn bijvoorbeeld een hogere kans op het krijgen van diabetes, meer kans op hart- en vaatziekten en de overbelasting van de gewrichten. Minder bekend is dat het hebben van overgewicht ook gevolgen heeft voor de vruchtbaarheid. Zo kan het zijn dat de eisprong uitblijft als gevolg van overgewicht. De cyclus kan onregelmatig worden of zelfs volledig verdwijnen. Vaak komt dit voor in een combinatie met het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), waarbij er minder vaak of soms helemaal geen eisprong plaatsvindt.

Bovengenoemde is het gevolg van insuline- en leptine resistentie in het lichaam van mensen met overgewicht, waardoor de werking van hormonen met anabole eigenschappen slecht is en de uitvoering van anabole processen (waaronder groei- en ontwikkelingsprocessen) in het lichaam slecht verloopt.

Iemand die een normaal gewicht heeft, heeft een grotere kans om spontaan zwanger te worden dan iemand die overgewicht heeft. Dit geldt ook voor de kans op zwanger worden door middel van een vruchtbaarheidsbehandeling (zoals IVF).

Ook is het zo dat een vrouw met overgewicht (BMI tussen 25 en 29) een grotere kans heeft op een miskraam dan een vrouw met een gezond gewicht. Bij obesitas (BMI > 30) is de kans op een miskraam nog groter dan bij overgewicht.

Door af te vallen, kunnen de bovenstaande gevolgen verdwijnen. Een onregelmatige of gestopte cyclus kan terugkeren of weer regelmatig worden door af te vallen. Het is belangrijk om door te blijven gaan met afvallen tot het streefgewicht bereikt is. Het is af te raden om het afvallen door te zetten wanneer u zwanger bent geraakt.

Afvallen garandeert echter niet het herstel van hormonale disbalans, een hogere gevoeligheid voor insuline en leptine en dus ook niet een betere uitvoering van anabole processen. Dat kan enkel gegarandeerd worden wanneer het dieet dat gedurende het afvallen aangehouden wordt de tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in het lichaam op helpt lossen.

Ook tijdens een zwangerschap heeft overgewicht nadelige gevolgen. Zo kan dit leiden tot een hoge bloeddruk en zwangerschapssuikerziekte. Ook krijgen vrouwen met overgewicht tijdens de zwangerschap vaak grotere baby’s, waardoor het waarschijnlijker is dat de bevalling moeilijker wordt. Vrouwen met overgewicht die een keizersnede krijgen, krijgen in het kraambed vaker last van trombose en infecties.

Wat is de invloed van hormoonbehandelingen op uw gewicht?

Hormoonbehandelingen hebben vele veranderingen in het lichaam als gevolg. Dit is meestal wanneer de hormoonbehandeling meerdere werken duurt. Een dergelijke behandeling kan een invloed hebben op uw gewicht. De spiermassa wordt minder door hormoonbehandelingen en er wordt meer vet aangemaakt in het lichaam. Ook kan de stofwisseling trager worden, waardoor u sneller aankomt.

Dit heeft te maken met het feit dat er een disbalans kan ontstaan tussen katabole en anabole processen en de werking van hormonen met katabole en anabole eigenschappen, wanneer hormonen niet door het lichaam zelf goed gereguleerd zijn afgegeven, maar zijn toegediend.

Advies voor een goede uitvoering van groei- en ontwikkelingsprocessen

Wanneer uw eigen gezondheid te wensen overlaat, is de kans groot dat uw baby achterblijft in de groei. Dit heeft te maken met het feit dat de placenta minder goed werkt. Er zijn een aantal factoren (gevolgen van een ongezond voedingspatroon en een ongezonde levensstijl) bij de zwangere vrouw die zorgen voor mindere groei van de baby:

  • Een hoge bloeddruk of diabetes
  • Roken, alcoholgebruik en drugsgebruik
  • Overgewicht en ondergewicht

Stoppen met roken is ontzettend belangrijk tijdens de zwangerschap en al helemaal als de baby een groeiachterstand heeft. Door nicotine worden de bloedvaten in de baarmoeder minder wijd. Via het bloed van de moeder komt koolmonoxide in het bloed van de baby. Dit neemt de plaats in van zuurstof. Door te stoppen met roken, krijgt de baby dus meer zuurstof.

Advies om een goede werking van anabole hormonen te ondersteunen

Een gezond voedingspatroon kan de kans op hormonale klachten verkleinen. Buikvet (als een gevolg van een ongezond voedingspatroon) is schadelijk voor de werking van de hormonen. Het beste dieet is een dieet dat niet eindigt. U kunt dus het beste een gezonde eet- en levensstijl aanleren die uw hele leven makkelijk is vol te houden. Hiervoor kunt u de hulp van een professionele diëtist inschakelen.

Enkel een dieet dat tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen voortdurend op helpt lossen, draagt bij aan een goede uitvoering van anabole processen en een goede werking van hormonen met anabole eigenschappen.

Wilt u meer weten over de invloed van overgewicht en obesitas op uw vruchtbaarheid? Neem contact met ons op en tijdens een vrijblijvend adviesgesprek vertellen wij u er graag meer over.

Meer artikelen

Hoofdpijn

Wat is de oorzaak van hoofdpijn?

Schildklier

Wat is de functie van de schildklier?

hart- en vaatziekten

Welke ziekten vallen onder hart- en vaatziekten?

Bloedvaten

Wat is de functie van bloedvaten?

Covid

Alles over covid uitgelegd

Kanker

Wat is kanker en hoe ontstaat het?

Ruststofwisseling

De ruststofwisseling uitgelegd

Weerstand

Hoe zorgt u voor een goede weerstand?

Overgang

Overgang: dit zijn de klachten en dit kun je er tegen doen

Cholesterolgehalte

Hoe verlaag ik mijn cholesterolgehalte?

Afvalstoffen

Wat zijn afvalstoffen en wat doen ze precies?

Opgeblazen gevoel

Vaak last van een opgeblazen gevoel? Zo weet je of je gezonde darmen hebt

Leververvetting

Wat is leververvetting en hoe pak je dit aan?

Gewrichtsklachten

Gewrichtsklachten voorkomen of verhelpen? Zo doet u dat

Diabetes

Wat zijn de symptomen van diabetes type 2 en hoe pakt u dit aan?

Oedeem

Wat is oedeem en hoe herken je het?

Ontstekingen

Ontstekingen: hoe ontstaan ze en hoe voorkomt u ze?

Hormonen

Hormonen: wat zijn het en wat doen ze precies?

Insulineresistentie

Insulineresistentie: wat zijn de oorzaken, symptomen en behandeling?

Bloeddruk

Hoge of lage bloeddruk? Dit zijn de symptomen, oorzaken en oplossingen

Plan uw afspraak