fbpx

Wat zijn afvalstoffen en wat doen ze precies?

Lichamelijke gezondheid - Leestijd: 6 minuten

Het lichaam produceert continu afvalstoffen. Dit is een geheel natuurlijk proces en is belangrijk voor alle lichamelijke functies. Ook stopt dit proces niet. Er worden dus altijd afvalstoffen gevormd en uw lichaam is ook altijd bezig om deze af te voeren.

Waar en wanneer worden afvalstoffen gevormd?

Afvalstoffen worden geproduceerd bij het verbruiken van energie. Ze worden gedurende de afbraak van grote voedingsstoffen tot kleinere delen gevormd. Brandstoffen, maar ook bouwstoffen wordt opgenomen door het lichaam. Ze worden in de cellen afgebroken tot kleinere delen en de restanten van deze stoffen worden afgevoerd. Bij een slechte afvoer van afvalstoffen kan bijvoorbeeld vermoeidheid en constipatie, maar ook een laag verbruik optreden.

Veel organen zijn bezig om afvalstoffen te verwijderen. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • De longen
  • De huid
  • De lever
  • De lymfeklieren
  • De darmen

Deze organen zorgen ervoor dat er geen schadelijke stoffen en bacteriën ziekteverwekkers in het lichaam blijven. In totaal kan er wel een kilo aan afvalstoffen per dag worden afgevoerd. Als deze organen niet zorgen voor de afvoer van afvalstoffen, gaan deze zich door de rest van het lichaam verspreiden en stapelen ze zich op in steunweefsels. Dit kan tot aantasting van de celmembranen en ontstekingsziektes leiden.

Ook resten van medicijnen en verontreinigende stoffen, zoals resten van bestrijdingsmiddelen worden in de lever afgebroken. Daarna verlaten de stoffen het lichaam via urine, ontlasting, zweet of uitademing. Zolang de nieren, lever, huid en longen goed werken, stopt dit zelfreinigende proces niet.

Welke soorten afvalstoffen zijn er?

De meeste afvalstoffen worden door het lichaam zelf geproduceerd. Dit vindt plaats bij de stofwisseling, gedurende de uitvoering van afbrekende stofwisselingsprocessen waar voedingsstoffen worden omgezet in energie en in bouwstoffen. Afvalstoffen kunnen zich opstapelen of slecht afgevoerd worden, doordat bepaalde belastende en slecht verteerbare voeding ons lichaam binnenkomt. Alcohol, zout en voedingsadditieven zijn hier goede voorbeelden van. Ook bij medicatie ontstaan er afvalstoffen. Deze afvalstoffen kunnen uiteindelijk zorgen voor een toename in het gewicht. Samen met gezondheidsprofessionals ontwikkelden wij hier een uniek Prodimed Programma voor.

Wanneer en hoe worden afvalstoffen verdund, geneutraliseerd en uitgescheiden?

De cellen in ons lichaam houden afvalstoffen vast tot ze uitgescheiden kunnen worden gedurende de uitvoering van herstelprocessen. De lymfeklieren zorgen ervoor dat deze in het bloed terecht komen. Een makkelijk voorbeeld hiervan is koolstofdioxide. Bij het inademen nemen de longen de zuurstof uit de lucht op in het bloed. De longen zorgen er tegelijkertijd voor dat het koolstofdioxide dat achterblijft in het bloed, wordt uitgeademd.

Er zijn meerdere organen die constant bezig zijn met het reinigen van het bloed. De lever zorgt bijvoorbeeld voor een afscheiding en zorgt voor de filtering van de afvalstoffen uit het bloed. In de leverorganellen worden de stoffen onschadelijk gemaakt. Vervolgens gaan sommige stoffen terug de bloedstroom in, waarna ze bij de nieren terechtkomen. Deze verwerken de stoffen verder, waarna ze via de blaas in het urine terecht komen.

Een ander deel van de afvalstoffen die de lever onschadelijk en wateroplosbaar maakt, komen in het gal terecht. Deze worden via de galwegen richting de darmen en met de ontlasting afgevoerd. Ook in de darmen worden afvalstoffen van de voeding verwerkt en worden schadelijke bacteriën gedood.

De huid zorgt er via zweetklieren voor dat in water oplosbare afvalstoffen, zoals minerale zouten door minerale zouten geneutraliseerde afvalstoffen, verwijderd worden. Via zweet verlaten deze het lichaam.

Welke invloed hebben afvalstoffen op de uitvoering van de stofwisseling?

De stofwisseling – of het metabolisme – is verantwoordelijk voor de afvoer van afvalstoffen in het lichaam. Dit proces vindt plaats in tijden van rust gedurende de uitvoering van herstelprocessen. Als er te veel afvalstoffen in het lichaam zijn, kan het metabolisme zowel afbrekende en opbouwende/herstellende processen vertragen. Er is dan sprake van een te grote druk op de organen die verantwoordelijk zijn voor de afvoer. In dit geval loopt men het risico dat de afvalstoffen zich door het lichaam gaan verspreiden, zich in steunweefsels gaan opstapelen en de celmembranen aantasten.

Als de organen die verantwoordelijk zijn voor het metabolisme, voor de afvoer van afvalstoffen en de uitvoering van herstelprocessen niet goed werken, kunnen er ook geen belangrijke voedingsstoffen worden omgezet tot energie. Dit betekent dat er meer energie en meer brandstoffen in vetcellen wordt opgeslagen. Als gevolg zal de vetmassa van het lichaam toenemen.

Welke invloed hebben afvalstoffen op de vochtbalans?

Vocht is een belangrijk oplosmiddel van wateroplosbare afvalstoffen. Urine, zweet en ontlasting zijn alle drie rijk aan vocht en voeren veel afvalstoffen af. Als er te veel afvalstoffen in het lichaam zijn, zal er dus veel vocht nodig zijn om deze af te voeren. Dit kan tot een verstoorde vochtbalans en oedemen zorgen.

Het drinken van voldoende water is daarom een goede manier om het vochtgehalte van het lichaam in balans te houden. Ook bevordert het de afvoer van afvalstoffen in het lichaam. Water drinken alleen kan niet zorgen voor herstel van de vochtbalans en het voorkomen van oedemen, want het kan niet zorgen voor de afvoer van vet oplosbare afvalstoffen.

Welke invloed hebben afvalstoffen op uw gewicht?

Een grote hoeveelheid afvalstoffen kan het metabolisme, de uitvoering van zowel afbrekende en opbouwende en herstellende stofwisselingsprocessen vertragen. Als gevolg hiervan wordt er minder energie geproduceerd en daardoor ook minder verbruikt. Hierdoor kan er een toename in het gewicht ontstaan. Een goed verloop van zowel afbrekende als ook opbouwende en herstellende processen kan echter op een efficiënte manier de energie produceren en verbruiken. Ongebruikte brandstoffen hoeven zo niet in vetcellen opgeslagen te worden en dit is belangrijk om op gewicht te blijven. Hier komt de control-fase aan bod.

Advies om de afvoer van afvalstoffen in uw lijf te verbeteren

  • Een gezond en gevarieerd dieet is een goede manier om de afvoer van afvalstoffen in het lichaam te verbeteren. Het geeft uw lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren. Verse groenten en fruit bevatten bovendien minder kunstmatige afvalstoffen, zoals voedingsadditieven. Ook zijn ze rijk aan vezel, wat de werking van de darmen bevordert. Bronnen van essentiële vetzuren zoals vette vis, noten, zaden en pitten zijn nodig om vet oplosbare afvalstoffen water oplosbaar te kunnen maken en in de vorm van gal af te kunnen voeren deze essentiële vetzuren zijn nodig om de uitscheiding van vet oplosbare afvalstoffen mogelijk te maken, maar deze kunnen niet zorgen voor het water oplosbaar maken ervan: dat doet de lever m.b.v. quaternaire ammoniumzouten..
  • Lichamelijke beweging is ook belangrijk. Dit bevordert de werking van het metabolisme, waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden. Zweten is bovendien een goede manier om afvalstoffen via de huid af te voeren.
  • Genoeg water drinken is belangrijk om de vochtbalans te behouden. Water in het lichaam zal de afvalstoffen op verschillende manieren kunnen afvoeren. Water drinken garandeert geen goed verlopende vochtverdeling. Enkel wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële stoffen heersen in het lijf, kunnen de hormonen die de vochtbalans reguleren goed werken en kunnen ook de hormonen die van invloed zijn op het wateroplosbaar maken van vet oplosbare afvalstoffen goed werken.

Wenst u meer informatie over afvalstoffen? Onze professionals voorzien u graag van advies en informatie tijdens een geheel vrijblijvend gesprek.

Meer artikelen

Hoofdpijn

Wat is de oorzaak van hoofdpijn?

Schildklier

Wat is de functie van de schildklier?

hart- en vaatziekten

Welke ziekten vallen onder hart- en vaatziekten?

Bloedvaten

Wat is de functie van bloedvaten?

Covid

Alles over covid uitgelegd

Vruchtbaarheid

Staan overgewicht en vruchtbaarheid met elkaar in verband?

Kanker

Wat is kanker en hoe ontstaat het?

Ruststofwisseling

De ruststofwisseling uitgelegd

Weerstand

Hoe zorgt u voor een goede weerstand?

Overgang

Overgang: dit zijn de klachten en dit kun je er tegen doen

Cholesterolgehalte

Hoe verlaag ik mijn cholesterolgehalte?

Opgeblazen gevoel

Vaak last van een opgeblazen gevoel? Zo weet je of je gezonde darmen hebt

Leververvetting

Wat is leververvetting en hoe pak je dit aan?

Gewrichtsklachten

Gewrichtsklachten voorkomen of verhelpen? Zo doet u dat

Diabetes

Wat zijn de symptomen van diabetes type 2 en hoe pakt u dit aan?

Oedeem

Wat is oedeem en hoe herken je het?

Ontstekingen

Ontstekingen: hoe ontstaan ze en hoe voorkomt u ze?

Hormonen

Hormonen: wat zijn het en wat doen ze precies?

Insulineresistentie

Insulineresistentie: wat zijn de oorzaken, symptomen en behandeling?

Bloeddruk

Hoge of lage bloeddruk? Dit zijn de symptomen, oorzaken en oplossingen

Plan uw afspraak