fbpx

Wat is de functie van bloedvaten?

Lichamelijke gezondheid - Leestijd: 5 minuten

In het menselijk lichaam zijn miljoenen kleine en grote bloedvaten te vinden. Als u al uw bloedvaten op één rij zou leggen, zou dit om een rij van zo’n 100.000 kilometer gaan. Dat u zoveel bloedvaten heeft, is uiteraard niet zonder reden. In uw lichaam vervullen de bloedvaten namelijk meerdere belangrijke functies.

De belangrijkste functies zetten we in het kort op een rijtje:

 • Bloedvaten vervoeren zuurstof en voedingsstoffen naar de weefsels en cellen in het menselijk lichaam.
 • Bloedvaten wisselen stoffen uit tussen de weefsels en het bloed.
 • Bloedvaten voeren koolstofdioxide en andere afvalstoffen weg van de weefsels en cellen.
 • Bloedvaten vervoeren zuurstofarm bloed naar de longen.
 • Bloedvaten voeren zuurstofrijk bloed af van de longen richting het hart.

De laatstgenoemde twee functies komen voor rekening van de kleine bloedsomloop. De eerste drie functies komen daarentegen voor rekening van de grote bloedsomloop.

Voor uw gezondheid is het belangrijk dat uw bloedvatenstelsel goed functioneert. Is dat niet het geval? Dan kunt u last krijgen van meerdere gezondheidsklachten, mogelijk zelfs met overlijden tot gevolg.

Wat is de oorzaak van verharde en vernauwde bloedvaten?

U loopt altijd het risico op het krijgen van verharde en vernauwde bloedvaten. Volgens de Noordwest Ziekenhuisgroep liggen hieraan verschillende oorzaken ten grondslag:

 • U kunt last van verharde en vernauwde bloedvaten krijgen door roken. De schadelijke stoffen uit de sigaretten zorgen voor dichtslibben van de bloedvaten en aders.
 • U kunt last van verharde en vernauwde bloedvaten krijgen door diabetes.
 • U kunt last van verharde en vernauwde bloedvaten krijgen door een te hoge bloeddruk.
 • U kunt last van verharde en vernauwde bloedvaten krijgen door een te hoog cholesterol.
 • U kunt last van verharde en vernauwde bloedvaten krijgen door overgewicht.

Op het moment dat u overgewicht heeft, is het dus zaak om zo snel mogelijk af te vallen. Daarnaast is het wenselijk dat u iets doet aan een te hoge bloeddruk en dat u de sigaretten links laat liggen. Dit zijn zaken waarmee u verharde en vernauwde bloedvaten kunt voorkomen, en waarmee u dus een ernstig ziektebeeld in de toekomst kunt voorkomen.

De bovengenoemde oorzaken en het ontstaan van verharde en vernauwde bloedvaten zelf zijn het gevolg van een chronische disbalans tussen katabole en afbrekende processen in het lichaam. Wanneer een dergelijke disbalans heerst, dan kunnen de moleculen in de membranen van de cellen in de bloedvatwand – inclusief hun glycocalyx (beschermlaag van slijmstoffen) – beschadigd raken en niet hersteld worden. Dit heeft verharding en vernauwing van de bloedvaten tot gevolg.

Wat is de invloed van verharde en vernauwde bloedvaten op de uitvoering van de stofwisseling?

De stofwisseling is het proces in het lichaam waarbij stoffen worden omgezet in andere stoffen. Op deze manier is het lichaam in staat om energie uit onder meer voedingsstoffen te halen.

Bij deze processen spelen meerdere onderdelen een belangrijke rol, waaronder de bloedvaten. Op het moment dat u verharde en vernauwde bloedvaten heeft, is de stroming door de bloedvaten niet optimaal.

Het gevolg hiervan laat zich al raden: u heeft een trage stofwisseling. Met name als u van uw overgewicht af wilt komen, is een trage stofwisseling een groot probleem. De stofwisseling moet zo snel mogelijk werken, zodat de voedingsstoffen zo snel mogelijk in energie omgezet worden. Als dit te lang duurt, worden sommige voedingsstoffen juist in vet omgezet. Tijdens uw dieet of afslankproces wilt u dat ten koste van alles voorkomen. Tijdens het Prodimed Programma wordt dit nogmaals duidelijk uitgelegd.

Wat is de invloed van verharde en vernauwde bloedvaten op uw gewicht en lichaamsvetmassa?

Zoals we hierboven al beschreven hebben, zijn de verharde en vernauwde bloedvaten van invloed op uw stofwisseling en daarmee ook op uw lichaamsvetmassa. Dit kan meerdere zaken tot gevolg hebben:

 • Door de verharde en vernauwde bloedvaten komt u alsmaar meer aan. Dit heeft puur te maken met het feit dat de stofwisseling in uw lichaam te traag werkt. Door deze trage werking worden niet alle voedingsstoffen omgezet in energie. Hierdoor besluit het lichaam maar om deze voedingsstoffen om te zetten in vet (een brandstofreserve).
 • Door de verharde en vernauwde bloedvaten valt u niet naar wens af. Als u bijvoorbeeld serieus met een dieet bezig bent, spelen verharde en vernauwde bloedvaten alles behalve een positieve rol. Deze bloedvaten voorkomen, door hun vertragende effect op de stofwisseling, dat u goed afvalt en voorkomen daarmee ook dat u op uw streefgewicht uitkomt.

Advies om de bloedvaten in goede conditie te houden

Uit dit artikel blijkt vooralsnog één ding: u moet uw bloedvaten in goede conditie houden. Dit heeft niet alleen met bovenstaande gevolgen te maken, maar ook met andere gevolgen. Zo wijzen cijfers van het CBS uit dat in 2017 maar liefst een kwart van de Nederlanders overlijdt aan hart- en vaatziekten.

Ondanks dat dit onderzoek uit 2017 dateert, is het onderzoek veelzeggend. Veelzeggend voor de mogelijke gevaren van hart- en vaatziekten. Het is dus van groot belang om uw bloedvaten in goede conditie te houden, vooral in de control-fase. Dit kunt u doen door onderstaande tips op te volgen:

 • Kom in beweging. Door voldoende te bewegen, verkleint u de kans op talloze aandoeningen. Door te bewegen, daalt onder meer uw bloeddruk en houdt u uw bloedvaten in goede conditie.
 • Stop direct met roken. Zoals we eerder al aangegeven hebben, kunnen verharde en vernauwde bloedvaten komen door het roken. Het advies is daarom om direct te stoppen met roken.
 • Houd uw bloeddruk in de gaten. Door elke ochtend uw bloeddruk op te meten, heeft u een te hoge bloeddruk snel door. En dit houdt in dat u snel iets aan de te hoge bloeddruk kunt doen.
 • Eet gevarieerd. Het is ook belangrijk om gevarieerd te eten. Zo moet u veel vezels binnenkrijgen, maar ook voldoende verzadigde en onverzadigde vetten. Let bij uw voedingspatroon in ieder geval heel erg op het nuttigen van zout. Dit moet u zoveel mogelijk zien te voorkomen, aangezien teveel zout nuttigen de bloeddruk aanzienlijk verhoogt.
 • Eet veel groente en fruit. Om uw bloedvaten in goede conditie te houden, zou u voldoende groente en fruit moeten eten.
 • Drink voldoende. Tot slot is het advies om elke dag minimaal 1,5 liter te drinken. Kies hierbij bij voorkeur voor water en pas op met alcohol. Idealiter drinkt u helemaal geen alcohol meer.

Belangrijk is dat het lichaam geen tekorten in essentiële vetzuren en vetoplosbare vitamines ervaart. De inname van voldoende verzadigde en onverzadigde vetten garandeert niet het behoud van gezonde bloedvaten. Dat kan enkel wanneer de voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en juist niet teveel voorziet in niet-essentiële voedingsstoffen. Enkel wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in het lichaam, kan schade aan de membranen van de cellen in de bloedvatwand en de glycocalyx van de cellen in de bloedvatwand zoveel mogelijk voorkomen en hersteld worden. Dat is nodig om een goede conditie van de bloedvaten (flexibele bloedvaten) te kunnen behouden.

Wilt u meer weten over de werking van bloedvaten en hoe u de conditie ervan optimaal houdt? Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze professionals staan wij u graag te woord.

Meer artikelen

Hoofdpijn

Wat is de oorzaak van hoofdpijn?

Schildklier

Wat is de functie van de schildklier?

hart- en vaatziekten

Welke ziekten vallen onder hart- en vaatziekten?

Covid

Alles over covid uitgelegd

Vruchtbaarheid

Staan overgewicht en vruchtbaarheid met elkaar in verband?

Kanker

Wat is kanker en hoe ontstaat het?

Ruststofwisseling

De ruststofwisseling uitgelegd

Weerstand

Hoe zorgt u voor een goede weerstand?

Overgang

Overgang: dit zijn de klachten en dit kun je er tegen doen

Cholesterolgehalte

Hoe verlaag ik mijn cholesterolgehalte?

Afvalstoffen

Wat zijn afvalstoffen en wat doen ze precies?

Opgeblazen gevoel

Vaak last van een opgeblazen gevoel? Zo weet je of je gezonde darmen hebt

Leververvetting

Wat is leververvetting en hoe pak je dit aan?

Gewrichtsklachten

Gewrichtsklachten voorkomen of verhelpen? Zo doet u dat

Diabetes

Wat zijn de symptomen van diabetes type 2 en hoe pakt u dit aan?

Oedeem

Wat is oedeem en hoe herken je het?

Ontstekingen

Ontstekingen: hoe ontstaan ze en hoe voorkomt u ze?

Hormonen

Hormonen: wat zijn het en wat doen ze precies?

Insulineresistentie

Insulineresistentie: wat zijn de oorzaken, symptomen en behandeling?

Bloeddruk

Hoge of lage bloeddruk? Dit zijn de symptomen, oorzaken en oplossingen

Plan uw afspraak