fbpx

Alles over covid uitgelegd

Lichamelijke gezondheid - Leestijd: 4 minuten

In 2020 en 2021 hield covid het hele land in de greep. We zijn er nog steeds niet vanaf en we zullen er waarschijnlijk ook nooit volledig vanaf komen. Covid (voluit COVID-19) wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2. Dit virus verspreidt zich door middel van kleine druppeltjes. Bij hoesten, niezen, maar ook praten en zingen worden deze druppeltjes verspreid door de lucht. Als een ander persoon deze druppeltjes binnenkrijgt (door middel van handen in de mond, neus of ogen), kan deze persoon besmet worden door het virus.

De klachten als gevolg van de ziekte zijn vaak luchtwegklachten, koorts en soms ademhalingsproblemen. Als u covid heeft, dan kunt u de volgende symptomen vertonen:

  • Verlies van reukvermogen en/of smaak (zonder dat uw neus verstopt is)
  • Een benauwd gevoel
  • Verhoging of koorts
  • Vaak hoesten
  • Neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, niezen (verkoudheidsklachten)

Wat is de invloed van overgewicht op covid?

Wanneer u ernstig overgewicht of obesitas heeft, dan heeft u een grotere kans om een ernstigere infectie op te lopen. Deze kans is groter dan bij mensen met een gezond lichaamsgewicht. De kans op overlijden is niet groter bij mensen met ernstig overgewicht, maar de kans om in het ziekenhuis opgenomen te worden of op de IC terecht te komen is wel groter. Mensen met ernstig overgewicht hebben vaker zuurstof en invasieve mechanische beademing nodig. Dit is dan ook de reden dat mensen met een heel hoog BMI (>40) voorrang krijgen op het coronavaccin.

Hebben mensen met overgewicht een grotere kans op covid?

Bij mensen met overgewicht en veel buikvet is sprake van insuline- en leptineresistentie. Dit heeft tot gevolg dat anabole stofwisselingsprocessen, de processen die de cellen behorend tot het afweersysteem uit moeten voeren, niet goed verlopen bij mensen met overgewicht en veel buikvet. Bij deze mensen werkt het afweersysteem minder goed dan bij mensen die niet kampen met insuline- en leptineresistentie in hun lichaam. Een virus krijgt hierdoor meer de kans om zich te vermenigvuldigen, en de kans is groter dat de drager van het virus ernstig ziek wordt.

Ernstig overgewicht brengt ook nog andere complicaties met zich mee. Patiënten met ernstig overgewicht hebben namelijk vaker last van hart- en vaatziekten, diabetes, slaapapneu of een hoge bloeddruk. Al deze aandoeningen maken de kans op een ernstiger verloop groter. Bovendien is het moeilijker ademen bij ernstig overgewicht en is beademing op de intensive care lastiger.

Het is ook mogelijk dat mensen met ernstig overgewicht meer deeltjes van het coronavirus met zich meedragen, vanwege het feit dat het virus zich kan nestelen in vetmassa in het lichaam. Deze personen zijn daardoor mogelijk meer besmettelijk bij corona.

Hoeveel procent van de patiënten op de IC door covid hebben overgewicht?

Aan het begin van de coronacrisis viel het al op dat er veel mensen met overgewicht op de IC terecht kwamen. Uit onderzoek is gebleken dat dit inderdaad het geval was. Halverwege november in 2021 had zo’n 80% van alle mensen met corona op de intensive care last van overgewicht. Dat wil zeggen dat zij een BMI van 25 of hoger hadden. Ter vergelijking: in de Nederlandse bevolking heeft ‘slechts’ 50% van de mensen last van overgewicht. Op de IC liggen dus relatief veel mensen met overgewicht. 40% van de mensen op de IC had last van ernstig overgewicht. We spreken van ernstig overgewicht bij een BMI van 30 of hoger. In de normale bevolking heeft slechts 15% van de mensen last van ernstig overgewicht.

Wat kunt u doen om de kans op covid te verkleinen als u overgewicht heeft?

Bij mensen met ernstig overgewicht werkt het afweersysteem niet optimaal. Door af te vallen en een gezondere levensstijl aan te nemen (waarbij tekorten in vocht en essentiële stoffen in het lichaam opgelost worden), gaat het afweersysteem beter werken. In de reset-fase is het daarom belangrijk om het lichaam als het ware een ‘reset’ te geven. De processen die de cellen behorende tot het afweersysteem uitvoeren, kunnen namelijk enkel goed uitgevoerd worden als er geen tekorten aan vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in het lichaam.

Als u wilt afvallen, is het goed om hier een plan voor te maken. Kies niet voor een crash-dieet, maar zorg ervoor dat u geleidelijk afvalt. Dat is gezonder en maakt de kans groter dat de kilo’s er ook vanaf blijven. In de control-fase zorgt u er op die manier voor dat het streefgewicht in stand blijft.

Zoals we eerder al benoemden is het afweersysteem of het immuunsysteem van mensen met ernstig overgewicht vaak niet in balans. De werking van het immuunsysteem kan verbeterd worden door een gezondere levensstijl. Dat geldt voor iedereen en niet alleen voor mensen met overgewicht. Voor mensen met overgewicht geldt ook dat afvallen de werking van het immuunsysteem verbetert.

Houd er wel rekening mee dat afvallen altijd op een gezonde manier dient te gebeuren. Als u afvalt door simpelweg het aantal geconsumeerde calorieën sterk te beperken, dan kan dit leiden tot tekorten in vocht en essentiële stoffen in het lichaam. Hierdoor verslechtert uw gezondheid juist in plaats van dat deze verbetert. Voor het ervaren van gezondheidsvoordelen dient u dus een verantwoord dieet te volgen.

Wilt u meer weten over het verband tussen covid en overgewicht? U kunt bij ons een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen bij een van onze professionals, waarin wij u graag meer vertellen.

Meer artikelen

Hoofdpijn

Wat is de oorzaak van hoofdpijn?

Schildklier

Wat is de functie van de schildklier?

hart- en vaatziekten

Welke ziekten vallen onder hart- en vaatziekten?

Bloedvaten

Wat is de functie van bloedvaten?

Vruchtbaarheid

Staan overgewicht en vruchtbaarheid met elkaar in verband?

Kanker

Wat is kanker en hoe ontstaat het?

Ruststofwisseling

De ruststofwisseling uitgelegd

Weerstand

Hoe zorgt u voor een goede weerstand?

Overgang

Overgang: dit zijn de klachten en dit kun je er tegen doen

Cholesterolgehalte

Hoe verlaag ik mijn cholesterolgehalte?

Afvalstoffen

Wat zijn afvalstoffen en wat doen ze precies?

Opgeblazen gevoel

Vaak last van een opgeblazen gevoel? Zo weet je of je gezonde darmen hebt

Leververvetting

Wat is leververvetting en hoe pak je dit aan?

Gewrichtsklachten

Gewrichtsklachten voorkomen of verhelpen? Zo doet u dat

Diabetes

Wat zijn de symptomen van diabetes type 2 en hoe pakt u dit aan?

Oedeem

Wat is oedeem en hoe herken je het?

Ontstekingen

Ontstekingen: hoe ontstaan ze en hoe voorkomt u ze?

Hormonen

Hormonen: wat zijn het en wat doen ze precies?

Insulineresistentie

Insulineresistentie: wat zijn de oorzaken, symptomen en behandeling?

Bloeddruk

Hoge of lage bloeddruk? Dit zijn de symptomen, oorzaken en oplossingen

Plan uw afspraak