fbpx

Dit is de reden dat u moeite heeft met afvallen

Overgewicht - Leestijd: 5 minuten

Om u heen en op het internet zijn veel succesverhalen te vinden van mensen die eerst veel te zwaar waren en na een paar maanden afvallen een mooi strak lichaam hebben gekregen. Tegelijkertijd zijn er veel mensen die proberen af te vallen, maar waarbij dit niet lukt. Het lukt ze bijvoorbeeld niet om hun gewenste gewicht te behalen, of ze zijn de verloren kilo’s binnen een paar maanden weer aangekomen.

Waarom lijkt het alsof sommige mensen makkelijker kunnen afvallen dan anderen? Dat bespreken we in dit artikel. We leggen een aantal oorzaken uit die het voor veel mensen moeilijk maken om af te vallen.

Het ligt vaak niet aan uw genen

Genen worden wel eens aangewezen als oorzaak van overgewicht. Genen hebben wel een invloed op uw gewicht, maar u zult geen overgewicht krijgen enkel en alleen omdat u daar een genetische aanleg voor hebt. Als u gezond eet en voldoende beweegt en alsnog moeite hebt met afvallen, dan zijn uw genen hier meestal niet de oorzaak van. Ook met een genetische aanleg voor overgewicht helpen een gezond dieet en voldoende beweging bij het afvallen.

Welke factoren hebben invloed op het moeite hebben met afvallen?

Wat kan er dan wel voor zorgen dat u niet afvalt terwijl u een dieet volgt? Hier zijn meerdere oorzaken voor aan te wijzen. Hieronder bespreken we een aantal van deze oorzaken.

Afvallen gaat in het begin sneller

Wanneer u net gestart bent met het volgen van een gezond dieet en met meer bewegen en sporten, dan valt u de eerste weken sneller af dan daarna. Dat komt doordat u in de eerste weken vocht verliest. Na de eerste weken zult u merken dat het gewichtsverlies langzamer gaat.

Het dieet dat u volgt is te streng

Het is af te raden om een streng dieet te volgen dat de inname van calorieën sterk beperkt. Veel mensen denken dat afvallen heel simpel is: minder calorieën consumeren dan er verbruikt worden. Deze gedachtegang is echter te simpel. Er wordt hierbij niet in acht genomen dat het beperken van de calorie-inname kan zorgen voor tekorten in vocht en essentiële stoffen in het lichaam. Zulke tekorten kunnen als gevolg hebben dat het verbruik in het lichaam lager wordt en dat u niet afvalt of zelfs aankomt.

Het lichaam is door zulke tekorten en een sterk beperkte calorie-inname niet of moeilijker in staat om de bloedwaardes op een goed peil te houden. Als een gevolg daarvan moeten steunweefsels in het lichaam uitgeput worden onder invloed van stresshormonen. Ook werkt de informatieverwerking in de hersenen minder goed bij tekorten in vocht en essentiële stoffen. Het verzadigingscentrum, dat bijvoorbeeld het gevoel van honger regelt, werkt dan niet optimaal. Het gevolg hiervan is dat u zich onrustig en hongerig voelt en dat u een drang naar eten en beperkte controle ervaart. Zo kunt u weer meer gaan eten en daardoor weer aankomen.

U valt terug in uw oude eetgewoonten

Deze oorzaak van moeite hebben met afvallen is enigszins vergelijkbaar met de hiervoor besproken oorzaak. Als u bent afgevallen door een gezonder dieet te volgen, dan zou het kunnen dat u later (onbewust) terugvalt in uw oude, ongezonde eetgewoonten. Een tip om dit te herkennen en aan te pakken is om een eetdagboek bij te houden. Hierin noteert u alles wat u eet en drinkt op een dag. Dit geeft u een goed inzicht in uw eetgewoonten en of u af bent gaan wijken van het gezonde voedingspatroon dat u hanteerde tijdens het afvallen.

U bent minder gaan bewegen

Meer gaan bewegen kan bijdragen aan het verliezen van gewicht. Als u een dieet bent gaan volgen om af te vallen, maar u bent tegelijkertijd minder gaan bewegen, dan kan het zo zijn dat u minder effect merkt van het dieet dan u zou willen. Het is daarom belangrijk om genoeg te blijven sporten en bewegen tijdens het volgen van een dieet. Wees er wel zeker van dat uw dieet niet leidt tot tekorten aan vocht en essentiële stoffen in het lichaam. Is dit wel het geval, dan zal meer beweging niet het gewenste effect hebben voor het verliezen van gewicht. Meer beweging zal dan leiden tot een verhoogde vorming van afvalstoffen in het lichaam en daaruit volgende gezondheidsklachten.

U volgt een slecht dieet

Dit punt bouwt voort op de hiervoor besproken oorzaak. Als u een dieet volgt met als doel het verliezen van gewicht, dan is het belangrijk dat het dieet niet leidt tot tekorten aan vocht en essentiële stoffen in het lichaam. Ook is het belangrijk dat het dieet niet te streng is wat betreft het aantal calorieën dat geconsumeerd mag worden. Het is belangrijk dat het dieet ervoor zorgt dat uw lichaam gezonder wordt, en niet ongezonder. Het dieet moet het juiste voedsel in de juiste hoeveelheden voorschrijven. Een diëtist kan u helpen in het opstellen van een dieet dat past bij uw lichaam en levensstijl en dat u kan helpen uw doelen te behalen.

U bouwt meer spiermassa op

Wellicht doet u tijdens uw afvaltraject meer aan krachttraining dan voorheen. Ervan uitgaande dat uw dieet dit toelaat, bouwt u meer spiermassa op als gevolg van de inspanningen tijdens de krachttraining. Spieren hebben een grote massa, dus een toename in spiermassa merkt u op de weegschaal. De toename van de spiermassa kan de afname van vetmassa compenseren. Het kan dus zijn dat uw gewicht gelijk blijft of toeneemt terwijl u wel degelijk vet verliest.

Ervaart u moeite met afvallen en wilt u hier hulp bij? Bij Prodimed helpen wij u graag op weg. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek bij ons aan voor meer informatie.

Plan uw afspraak