fbpx

Wat is de oorzaak dat we steeds zwaarder worden?

Overgewicht - Leestijd: 6 minuten

In 2018 werd het zogeheten Nationaal Preventieakkoord gesloten. Doel van dit akkoord was om overgewicht terug te dringen, aangezien destijds 50% van alle volwassenen overgewicht had. Als we naar de huidige cijfers kijken, zien we dat nog steeds 50% van alle volwassenen in ons land overgewicht heeft. Het Nationaal Preventieakkoord heeft vooralsnog geen effect gehad.

Dat dit Nationaal Preventieakkoord in het leven is geroepen, heeft twee redenen:

  • In de afgelopen jaren is de hoeveelheid mensen met overgewicht flink gestegen. Rond 1980 had slechts 27% van alle volwassenen in ons land met overgewicht te kampen. In 2009 was dit al gestegen naar 41%, waarna in de afgelopen jaren dit percentage gestegen is naar 50.
  • De verwachting is dat dit aantal blijft stijgen, indien er geen serieuze plannen tot uitvoering worden gebracht.

Het doel van dit akkoord is helder: in 2040 moet het aantal volwassenen met overgewicht gedaald zijn naar 38%. Een nobel en ambitieus streven. Dit houdt namelijk in dat in iets meer dan vijftien jaar veel mensen grote veranderingen in hun leven aan moeten brengen.

Welke omgevingsfactoren zijn van invloed op het ontstaan van overgewicht?

Dat we steeds zwaarder worden, blijkt overduidelijk uit de cijfers. Uit cijfers van het CBS blijkt bovendien dat dit niet alleen voor volwassenen geldt, maar ook voor kinderen. En dat is alarmerend.

Volgens het Voedingscentrum heeft het ontstaan van overgewicht één belangrijke oorzaak: de zogeheten obesogene omgeving. Het Voedingscentrum geeft aan dat we in een omgeving leven waarin mensen gestimuleerd worden om veel te eten en weinig te bewegen.

Daarnaast zijn we, in heel Europa eigenlijk, in de afgelopen decennia steeds welvarender geworden. Meer en meer huishoudens hebben hierdoor de mogelijkheden om bijvoorbeeld buiten de deur te eten of om bezorgmaaltijden te bestellen. Ook dit draagt bij aan het feit dat we steeds zwaarder worden.

Volgens het Voedingscentrum speelt automatisering ook een belangrijke rol. Doordat veel zaken in het leven geautomatiseerd zijn, hoeven we minder te bewegen. Merkt u dit zelf ook bij u? Als u vroeger een brief wilde versturen, moest u hiervoor lopen of fietsen naar de postbus. Op dit moment hoeft u alleen maar uw laptop open te klappen om een mailtje te versturen.

Welke voedingsfactoren zijn van invloed op het ontstaan van overgewicht?

In de afgelopen decennia is voeding behoorlijk veranderd. Zo zijn er meer en meer geur- en kleurstoffen in de voedingsmiddelen verwerkt. Ook hebben veel koolhydraat-, eiwit- en vetmoleculen eerst vele bewerkingsprocessen ondergaan alvorens ze in een (geraffineerd) voedingsmiddel belanden. Het gevolg hiervan is dat deze voedingsstoffen hun oorspronkelijke structuur en eigenschappen verliezen. Tevens bestaan veel voedingsmiddelen uit een flinke hoeveelheid suikers.

Ook het aanbod van voeding is door de tijd heen veranderd. Daar waar we vroeger nog een blikje cola van 33 ml dronken, is dat nu een blikje van 50 ml. Dit lijkt een kleine verandering te zijn, maar op het gebied van voedingsfactoren gaat het juist om verandering op verandering. Alle kleine veranderingen samen hebben overduidelijk een groot effect.

Waarom komt de een meer en sneller aan dan dat men afvalt of andersom?

Dit komt deels aan op erfelijkheid. Sommige mensen hebben nu eenmaal aanleg om sneller aan te komen of juist om sneller af te vallen. Ook het verloop van de afvoer van afvalstoffen in het lichaam speelt een grote rol. Daar waar nog afvalstoffen en afbraakproducten van eerdere processen aanwezig zijn, kunnen enzymen niet werken en kunnen er (nog) geen nieuwe processen uitgevoerd worden.

Tevens speelt de mindset van iemand een belangrijke rol. Wilt u heel graag afvallen? Als u hier de mindset en de discipline voor heeft, is de kans groot dat u uiteindelijk op uw streefgewicht uitkomt. Gelooft u het allemaal wel en vindt u het eigenlijk prima om met overgewicht te leven? Dan is de drang naar afvallen een stuk kleiner, waardoor u ook minder afvalt.

Waarom lukt het veel mensen niet om af te vallen m.b.v. een dieet?

Zeker in de afgelopen jaren zijn veel mensen bewuster gaan leven. Veel mensen zijn meer gaan bewegen, hebben hun voedingspatroon aangepast en letten goed op in het dagelijkse leven.

Desalniettemin lukt het veel mensen nog steeds niet om af te vallen met behulp van een dieet. De redenen hiervoor zijn divers:

  • Lang niet iedereen heeft de benodigde discipline. Zoals hierboven al aangegeven, komt veel op uzelf aan tijdens het dieet. U moet over veel discipline beschikken om de gestelde doelen te behalen. Deze discipline moet ook nog gecombineerd worden met een flink portie doorzettingsvermogen. Zonder disipline komt u zelfs de reset-fase niet helemaal goed door.
  • Niet iedereen reageert even goed op een dieet. Het is ook een feit dat elk menselijk lichaam anders is. Het dieet waar uw buurman of buurvrouw zoveel mee afgevallen is, levert bij u mogelijk weinig tot niets op. Dit heeft puur met uw lichaam en de reactie van uw lichaam op een dieet te maken. Overigens is dit ook de reden waarom u bijvoorbeeld op internet zoveel verschillende soorten diëten tegenkomt.
  • Niet iedereen heeft de juiste begeleiding. Om daadwerkelijk af te vallen, heeft u de juiste begeleiding nodig. Met name als u aan obesitas lijdt, is het van groot belang om goed begeleid te worden. Deze begeleiding vindt idealiter op twee aspecten plaats: op het gebied van voeding en op het gebied van beweging, rekening houdend met persoonlijke tegenwerkende factoren zoals ziektes/aandoeningen en medicijngebruik.
  • Te veel verleidingen om ons heen. Bij dit punt komen we terug op de eerder besproken obesogene omgeving. In onze omgeving hebben we met dusdanig veel verleidingen te maken dat lang niet iedereen hier even goed mee om kan gaan. Ook dat is van grote invloed op bovengeschetst probleem.

Waarom lukt het veel mensen niet om op gewicht te blijven na het afvallen?

Er zijn absoluut veel mensen die serieus met een dieet aan de slag gaan. Zij laten zich goed begeleiden, ze zijn gemotiveerd en ze hebben discipline. Als ze op hun streefgewicht uit zijn gekomen, kan het zo zijn dat het verloren gewicht er in een mum van tijd weer aan is. Dit heeft effect op de control-fase en er is dan sprake van het zogenaamde jojo-effect. Dit kan twee redenen hebben:

  • Men laat de teugels vieren. Als iemand op zijn of haar streefgewicht uitgekomen is, is het gestelde doel behaald. Een logisch, maar negatief, gevolg is dat de teugels gevierd worden. Dit betekent onder meer dat oude gewoontes weer opgepakt worden, waardoor men uiteindelijk weer op hun oude gewicht uitkomt.
  • Lang niet alle diëten zijn duurzaam. Als u met een zogeheten crashdieet aan de slag gaat, valt u binnen korte tijd veel af. Deze diëten zijn echter niet voor de lange termijn geschikt; op de lange termijn richten dergelijke diëten juist alleen maar schade aan uw gezondheid aan.
  • Men stopt met de begeleiding. Als het doel “gewichtsverlies” behaald is, dan stopt men vaak met de begeleiding die gericht was op gewichtsverlies, maar het behoud van gewicht is daarna een nieuw doel. Dat nieuwe doel kan enkel bereikt worden wanneer bewuste voedingskeuzes gemaakt blijven worden. Ook daarbij is het aan te raden begeleid te worden en te blijven.

Wilt u meer weten over waarom we steeds zwaarder worden of hoe u het beste gewicht kunt verliezen? Neem contact met ons op en vraag vrijblijvend een adviesgesprek bij ons aan. Wij helpen u graag verder.

Plan uw afspraak