fbpx

Hoe werkt vetverbranding precies?

Overgewicht - Leestijd: 6 minuten

Vet in het lichaam dient voornamelijk als brandstofreserve. Vet is echter ook onderdeel van alle celmembranen en ook een groot deel van zenuw- en hersenweefsel. Brandstofreserves hadden we vroeger nodig om periodes met weinig voeding te overleven. Tegenwoordig kunnen we echter gemakkelijk overleven op onze dagelijkse inname van voedsel. Vet als brandstofreserve heeft dus geen belangrijke functie meer.

Wat is vetverbranding?

Het lichaam verbrandt vetten wanneer de bloedwaardes stabiel laag gehouden worden, er rust heerst in het lijf en de opname en het verbruik van glucose in de weefsels en cellen zo goed verloopt dat de reserves aangesproken moeten worden. Verloopt de opname en verbranding van glucose in de weefsels en cellen slecht als gevolg van instabiele bloedwaardes en onrust in het lijf, dan zal de afbraak van de vetreserves wel gestimuleerd worden, maar zal er geen sprake zijn van vetverbranding.

Ketose

Ketogenese is een proces dat uitgevoerd moet worden door de lever wanneer er onvoldoende glucose in de bloedbaan aanwezig is om alle cellen te kunnen voorzien in de brandstoffen die ze nodig hebben.

Als er niet genoeg glucose in de bloedbaan aanwezig is om alle cellen te kunnen voorzien in de brandstoffen die ze nodig hebben, dan zal er een alternatieve bron van brandstof worden geproduceerd. Vet zal daarom naar de lever worden afgevoerd om omgezet te worden in ketonen. Deze ketonen worden vervolgens als brandstof gebruikt. Dit geldt overigens alleen wanneer het lichaam in staat is de bloedwaardes, waaronder het glucosegehalte, op pijl te houden. Zo niet, dan zal onder invloed van stresshormonen het glucosegehalte verhoogd worden, zal er geen vetverbranding plaatsvinden en daarmee ook geen ketogeneses.

Als het lichaam in ketose is, vindt er dus vetverbranding plaats. Deze manier van afvallen is populair gemaakt door het ketogeen dieet. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het lichaam nog steeds minder calorieën moet binnenkrijgen dan dat het verbrandt. Alleen dan kunnen vetten worden omgezet in energie. Het ketogeen dieet is dus geen wondermiddel, maar kan wel behulpzaam zijn voor vetverlies. Het hangt af van het feit of het ketogeen dieet wel of geen tekorten in vocht en essentiële stoffen veroorzaakt en wel of geen verhoogde afgifte van stresshormonen veroorzaakt.

Wanneer vindt er vetverbranding plaats in je lichaam (en wanneer niet)?

Vetverbranding vindt plaats als er meer energie wordt verbruikt door het lichaam dan er binnenkomt. In dat geval zal het lichaam de brandstofreserves aanspreken om de benodigde energie bij te vullen. Om deze energie te meten, worden calorieën gebruikt.

Er zijn veel manieren om een calorietekort te ontwikkelen. Meer beweging en minder voeding liggen vrijwel altijd aan de basis van een calorietekort. Bedenk wel dat wanneer een beperkte calorie-inname tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen veroorzaakt, het glucosegehalte in het bloed verhoogd zal worden onder invloed van stresshormonen. Ook zal er geen vet verbrand worden en het glucoseverbruik in het lijf zal erg laag zijn.

Sporten is een belangrijk onderdeel van energieverbruik Als er naast het sporten te veel gegeten wordt, zullen de vetreserves echter alsnog niet aangesproken worden. Hetzelfde is waar voor een dieet. Als er minder wordt gegeten, maar niet voldoende energie wordt verbruikt, zal ook geen vetverbranding kunnen plaatsvinden.

Wanneer tegenover sport onvoldoende voeding met essentiële stoffen en vocht staat, dan kan het lichaam niet herstellen van stress en ook dan zal er na het sporten geen vetverbranding plaatsvinden. De recover-fase is hier van belang.

Wat is de invloed van voeding op vetverbranding?

Voeding heeft een grote invloed op vetverbranding. Het bepaalt namelijk hoeveel brandstoffen het lichaam via de voeding aangeleverd. Als dit te veel is, zal het niet nodig zijn om de vetten in de vetreserves te verbranden. In theorie maakt het niet uit wat voor voeding gegeten wordt, zolang het maar minder brandstoffen aanlevert, dan er verbruikt worden. Echter, wanneer wat je eet de ideale bloedwaardes (waaronder de ideale glucosewaardes) verstoort en een verhoogde afgifte van stresshormonen veroorzaakt, dan zullen vetzuren niet verbrand worden, maar zal vet verplaatst worden naar rondom de organen in de buikholte.

Met een dieet van 1600 calorieën aan ongezond eten kunt u dus nog steeds afvallen, maar zal u geen vet verbranden. Het probleem is echter dat ongezond eten een grote caloriedichtheid heeft. Dit betekent dat u een groot deel van de dag hongerig zult zijn. 1600 calorieën zijn bijvoorbeeld drie zakken chips of acht frikandellen. Daarnaast heeft een ongezond dieet niet de juiste voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Met een ongezond dieet kan namelijk wel afgevallen worden, maar vet kan dan niet verbrand worden. Vet verbranden kan namelijk alleen wanneer uw lichaam in balans en in rust is, en de bloedwaardes stabiel kan houden.

Voedsel dat rijk is aan eiwitten en vezels zorgt voor een langer verzadigd gevoel, ook als het voedsel minder calorieën bevat. 100 gram aan broccoli heeft bijvoorbeeld maar 31 calorieën, terwijl 100 gram chips meer dan 500 calorieën bevat. Omdat broccoli meer eiwitten en vezels bevat t.o.v. chips, zal het u sneller en langer een vol gevoel geven. Let wel: dit geldt enkel wanneer het totale eetpatroon in balans is en goed voorziet in alle essentiële stoffen. Is dit niet het geval, dan kan informatie over de vulling van de darmen niet overgedragen worden naar het verzadigingscentrum in de hersenen. Bij ons ontvangt elke cliënt van begin tot einde één-op-één begeleiding door een vaste, persoonlijke diëtist.

Hoe verhoog je je vetverbranding?

Om vetverbranding te stimuleren, is het verstandig om erachter te komen hoeveel energie u verbruikt op een dag. Het merendeel van de energie wordt gebruikt om de constante functies van het lichaam uit te voeren. Denk aan ademhaling en de bloedsomloop. Dit wordt de Resting Metabolic Rate (RMR) genoemd, en zijn de calorieën die u verbruikt in tijden van rust.

Vervolgens verbruikt het lichaam ook calorieën door alledaagse bewegingen. Denk aan de fietstocht naar werk, of de wandeling naar de supermarkt. Zelfs het opstaan uit bed telt mee. In combinatie met de RMR verbruikt het lichaam van vrouwen gemiddeld zo’n 2000 calorieën, en het lichaam van mannen 2500 calorieën. Deze getallen herkent u misschien van de aanbevolen dagelijkse behoeften die vaak op verpakkingen staan.

Het aanspreken van de vetreserves kan dus al plaatsvinden als er iets minder dan de aanbevolen dagelijkse behoeften wordt gegeten, en iets vaker de fiets wordt gepakt of de trap wordt genomen. Voor betere resultaten zal het calorietekort echter groter moeten zijn.

Dit kunt u bereiken door 10% tot 20% minder calorieën in te nemen dan aanbevolen is op een dag. Voor een vrouw is dit bijvoorbeeld 1600 tot 1800 calorieën, en voor een man 2000 tot 2250 calorieën. Daarnaast kunt u met sportieve activiteiten ook het verbruik in uw lijf verhogen. Een half uur op de loopband kan het verbruik in uw lijf bijvoorbeeld al flink. Hierdoor wordt uw calorietekort vergroot, en zullen de vetreserves eerder aangesproken worden.

Let wel: dit garandeert geen vetverbranding en verlies van vetmassa. Vetverbranding kan enkel plaatsvinden in tijden van rust, wanneer uw lichaam in balans is en geen tekorten in vocht en essentiële stoffen ervaart.

Wilt u meer te weten komen over vetverbranding? Onze professionals voorzien u graag van advies en informatie tijdens een geheel vrijblijvend gesprek.

Plan uw afspraak