fbpx

Wat is spiermassa en hoe verhoog je dit?

Sport - Leestijd: 6 minuten

Spiermassa is het gewicht van de spieren in uw lichaam. Er bestaat geen ideale spiermassa. Wel moet het gehalte spiermassa ten opzichte van vocht en vetmassa goed zijn. Over het algemeen bestaat er een sterk verschil in spiermassa tussen mannen en vrouwen.

Wanneer is er sprake van gezonde en ongezonde spiermassa?

Voor mannen is het gangbaarder om over meer spiermassa te beschikken dan vrouwen. Dit is van nature genetisch bepaald en dit heeft onder andere te maken met het testosterongehalte dat bij mannen hoger ligt. Gezonde spiermassa voor mannen ligt tussen de 40% en 48% van de totale lichaamsmassa. Voor vrouwen ligt dit wat lager; deze moet tussen de 34% en 44% van de totale massa liggen. Als het spiermassa gehalte te laag is, kan spiermassa worden opgebouwd door middel van een combinatie van krachttraining en goede bouwstofrijke voeding.

Wat is de oorzaak van een verlaagde spiermassa?

Er zijn verschillende oorzaken van een verlaagde spiermassa. Op zichzelf zijn deze niet allemaal hetzelfde en kunnen deze eveneens verschillen per persoon. Dit zijn de volgende voorbeelden:

  • U ervaart te veel stress, waardoor uw spiermassa afneemt
  • U krijgt te weinig bouwstoffen binnen
  • Uw voedselinname bevat weinig calorieën
  • U maakt gebruik van medicijnen
  • Uw trainingen zijn ongestructureerd of niet zwaar genoeg
  • U verkiest ontspanning te vaak boven sporten

Deze laatste twee punten zullen overigens geen spiermassa daling met zich meebrengen wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen/bouwstoffen heersen in het lichaam.

Wat is de invloed van een verlaagde spiermassa op de uitvoering van de stofwisseling?

De spiermassa en stofwisseling staan nauw met elkaar in verbinding. Uw spieren hebben energie nodig om te kunnen bewegen. Spieren zullen energie niet om kunnen zetten in alle bouwstoffen die nodig zijn om spieren na schade te kunnen herstellen wanneer er tekorten in essentiële varianten van bouwstoffen aanwezig zijn in het lijf als gevolg van tekorten daarin in de voeding.

Als uw spiermassa te laag is, heeft dit een directe invloed op uw stofwisseling. Een te lage spiermassa is het gevolg van teveel spieruitputting en afbraak tegenover herstel en opbouw. Daardoor kan het hart niet goed pompen en de spieren in de bloedvatwand kunnen niet goed bewegen. Het resultaat hiervan is dat de stofwisseling slecht zal gaan verlopen. Om uw stofwisseling effectief te versnellen, kan het helpen om uw spiermassa te vergroten. Het Prodimed Programma is zo ingericht dat we het gewichtsprobleem bij de kern aanpakken. Zo helpt Prodimed u ook bij het verhogen van uw spiermassa.

Wat is de invloed van voeding op de hoogte van uw spiermassa?

Spiermassa vergroten draait niet alleen om pittige krachttrainingen toepassen, al wordt dit wel vaak beweerd. Voeding heeft eveneens invloed op de hoogte van uw spiermassa. Door uw voedingspatroon speciaal hierop aan te passen en krachttraining hierbij te combineren, kunt u uw spiermassa vergroten. Vaak is het niet eens een kwestie van drastische veranderingen. Dit kan al met kleine en zelfs simpele aanpassingen.

Vooral de inname van eiwitten zijn zeer belangrijk als het gaat om uw spiermassa vergroten. En dat niet alleen. Deze zorgen ervoor dat uw spieren herstellen na het sporten. Ook zorgen eiwitten ervoor dat uw spieren de kans krijgen te groeien en niet verslechteren door zware trainingen. Deze eiwitten zijn echter niet moeilijk om te vinden.

Eiwitten zijn bronnen van essentiële bouwstoffen, maar wanneer eiwitten geconsumeerd worden terwijl de voeding onvoldoende voorziet in vocht, essentiële vitamines, essentiële mineralen en de twee essentiële vetzuren, dan gaan de geconsumeerde eiwitten alsnog niet als bouwstof benut worden en zal van spiergroei alsnog geen sprake zijn.

Er zijn vandaag de dag veel producten en maaltijden waar eiwitten in te vinden zijn. Vooral vleessoorten en zuivelproducten beschikken over een hoog percentage. Vaak wordt gedacht dat vleeswaren een goede bron van eiwitten zijn. Dat is echter niet altijd het geval. Vleeswaren zijn bewerkte vleesproducten waar, onder andere, suikers aan toegevoegd zijn. Deze toevoegingen zorgen voor een slechtere vertering van de eiwitten en slechtere benutting van de eiwitten als bouwstof. Een betere bron van eiwitten is bijvoorbeeld magere naturel kwark of mager onbewerkt vlees. Prodimed kan u voorzien van genoeg diverse maaltijden.

Daarnaast kunt u ook gebruikmaken van extra voedingssupplementen om uw spieren een extra boost te geven. Hierbij kunt u denken aan eiwitshakes of aan eiwitrepen in verschillende smaken. Ook als u gebruik wilt maken van plantaardige eiwitten zijn hier net zo goed mogelijkheden voor. Dit zijn bijvoorbeeld noten, sojaproducten en linzen.

Let wel: wanneer de totale voeding tekorten in vitamines, mineralen en essentiële vetzuren en vocht veroorzaakt, dan gaan deze producten niet als bouwstof benut worden en tot spiergroei leiden. Bovendien zijn veel plantaardige eiwitten niet in het bezit van alle negen essentiële aminozuren en slecht verteerbaar, waardoor ook deze niet altijd als bouwstof benut zullen worden.

Advies om daling van je spiermassa te voorkomen

  • Krachttraining is speciaal gericht op uw spiermassa vergroten. U kunt hier gericht aan werken door deze training mee te nemen in uw algemene work-out. Krachttraining kan ervoor zorgen dat uw spieren getraind worden, sterker worden en onderaan de streep kunnen groeien.
  • Krachttraining kunt u toepassen door gebruik te maken van gewichten – hier zijn verschillende oefeningen voor. Hiervoor kunt u altijd advies vragen in de sportschool, zodat u deze op de juiste manieren toepast. Het is hierbij belangrijk de spieren voldoende rust te geven tussen de trainingen door.
  • Rust nemen draagt niet alleen bij aan het herstel van uw spieren, maar dit draagt eveneens bij aan de groei van uw spiermassa. Zonder rust krijgen uw spieren onvoldoende de kans om te groeien en blijft dit percentage lager dan u zou willen. Het is dus belangrijk dat u investeert in uw nachtrust en in ontspanning naast uw verplichte bezigheden.
  • Zoals altijd is het belangrijk dat er geen tekort heerst aan vocht en essentiële bouwstoffen in het lichaam. Een dergelijk tekort kan de bijdrage van krachttraining aan uw spiermassa verkleinen of zelfs teniet doen.

Heeft u op dagelijkse basis last van stress en spanningen? Op het eerste gezicht lijkt dit niet veel uit te maken, maar dit kan verschillende lichamelijke gevolgen met zich meebrengen. Stress houdt niet alleen de groei van uw spiermassa tegen, maar dit kan er zelfs voor zorgen dat uw spiermassa afneemt. Het is belangrijk stress zoveel mogelijk te vermijden – zowel voor uw lichamelijke als fysieke gezondheid.

Wilt u meer weten over spiermassa en hoe u deze kunt vergroten? Wij zijn er om u te helpen! Neem contact met ons op en vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Plan uw afspraak