fbpx

Dit zijn de beste sporten om uit te oefenen met overgewicht of obesitas

Sport - Leestijd: 5 minuten

Om af te vallen dient u minder calorieën binnen te krijgen dan dat u er verbruikt op een dag en u moet ervoor  zorgen dat er geen tekorten aan vocht en essentiële stoffen ontstaan in het lichaam. Door te sporten en te bewegen verbruikt u meer energie en dus meer calorieën. Met sporten en bewegen kunt u daardoor het proces van afvallen versnellen.

Naast ondersteuning bij het afvallen bieden sporten en meer bewegen ook andere voordelen voor uw gezondheid. Zo verbetert uw conditie, waardoor u minder snel buiten adem bent. Ook verlaagt het uw bloeddruk en de kans op hart- en vaatziekten. Met sporten kunt u ook uw spieren en botten versterken. Bovendien kan meer beweging ervoor zorgen dat u ‘s nachts beter slaapt.

Welke sporten zijn goed om te doen bij obesitas?

Ook als u last heeft van obesitas kan meer sport en beweging de afbraak van de vetten in de vetreserves en het energieverbruik verhogen. Het is echter belangrijk om te kiezen voor een activiteit waarbij uw gewrichten, spieren en pezen niet teveel belast worden. Bij sporten zoals hardlopen worden gewrichten extra belast en bij mensen met obesitas is deze belasting nog vele malen hoger.

Sporten die geschikt zijn voor mensen met obesitas zijn bijvoorbeeld:

  • Wandelen
  • Zwemmen
  • Fietsen

Zeker als u last heeft van obesitas, is het belangrijk om tijdens de activiteit goed in de gaten te houden hoe het met uw lichaam gaat. Drink voldoende, want bij obesitas heeft men meer vocht nodig. Stop direct met de activiteit bij pijn op uw borst, hartkloppingen, ademnood, een misselijk gevoel, pijn in uw nek of kaak of aan uw spieren en gewrichten.

Welke sporten zijn goed om te doen bij overgewicht?

Ook als u last heeft van overgewicht, is het verstandig om te kiezen voor een sport die uw gewrichten, spieren en pezen niet te veel belast tijdens de recover-fase. Ook bij overgewicht is de belasting namelijk hoger dan normaal door het extra lichaamsgewicht. Wandelen, zwemmen en fietsen zijn dan geschikte sporten. Afhankelijk van hoeveel overgewicht u heeft, kunt u kiezen voor sporten die wat meer belastend zijn.

Ook met overgewicht is het belangrijk om uw lichaam goed in de gaten te houden tijdens het sporten. Drink voldoende water en stop direct bij pijn op uw borst, hartkloppingen, ademnood, een misselijk gevoel, pijn in uw nek of kaak of aan uw spieren en gewrichten.

Welke sporten zijn goed om te doen om af te vallen in het algemeen?

Aerobe training en krachttraining zijn twee geschikte vormen van sport om het afvalproces te ondersteunen.

Bij aerobe training beweegt u voor een langere periode op een lage intensiteit. Uw hartslag blijft dan binnen 60% en 80% van uw maximale hartslag. Enkele voorbeelden van aerobe trainingen zijn joggen, wandelen, en lang zwemmen of fietsen. Door de lagere intensiteit van de training heeft het lichaam meer tijd om voldoende zuurstof naar de spieren te vervoeren. Tijdens de training neemt uw energieverbruik toe en breekt u vet af. Of u vet verbrandt, hangt af van de werking van hormonen, de voedingstoestand in het lichaam en of het glucosegehalte in de bloedbaan stabiel boven een ondergrens gehouden kan worden.

Bij krachttraining traint u uw spieren en kunt u meer spiermassa opbouwen. Wanneer u meer spiermassa heeft, verbruikt u meer energie. Ook wanneer u in rust bent. Dit kan dus bijdragen aan het verliezen van vetmassa. Ook kan de insulinegevoeligheid toenemen als een gevolg van krachttraining, waardoor de kans op diabetes afneemt. Krachttraining is echter wel belastend voor de spieren en gewrichten, dus de kans op blessures is aanwezig. Ook kan uw lichaamsgewicht toenemen doordat spiermassa een hoog gewicht heeft.

Krachttraining kan enkel tot spieropbouw leiden wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële stoffen heersen in het lichaam of ontstaan door het sporten. Anabole processen, waar spiergroei het gevolg van is, kunnen enkel plaatsvinden in een lichaam waarin geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen. Ook het verlies van vetmassa is niet gegarandeerd wanneer u aan krachttraining doet, want ook vetmassa kan enkel verloren worden gedurende de uitvoering van anabole processen, in tijden van rust, wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in het lichaam.

Advies voor sporten en bewegen

Doe voor het sporten, ongeacht welke sport u doet, altijd een warming-up van vijf tot tien minuten. Zo stijgt uw temperatuur en worden uw spieren warmer. Ook kunt u hierdoor beter zuurstof opnemen. Na het sporten is het belangrijk om een cooling down te doen. Door de inspanning rustig af te bouwen, kunt u ervoor zorgen dat afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden uit de spieren. Zo voorkomt u vermoeide spieren en een stijf gevoel. Let wel: een cooling down garandeert geen goede afvoer van afvalstoffen, want dat is afhankelijk van de voedingstoestand in je lijf. Je spieren kunnen pas tot rust komen en toe komen aan de afvoer van afvalstoffen (een anabool herstelproces), wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in het lichaam.

Belangrijk om te weten is dat alleen meer sporten en bewegen niet de manier is om af te vallen. Een gezond en gebalanceerd dieet is van essentieel belang om gewicht te verliezen. Bij een dieet dat tekorten aan vocht en voedingsstoffen creëert in het lichaam, is het lichaam niet in staat om de tijdens het sporten aangemaakte afvalstoffen goed af te voeren. Echter, als u alleen een dieet volgt en verder niet veel beweegt of sport, dan zal het afvallen minder snel gaan dan wanneer u wel meer gaat bewegen en sporten. In het Prodimed Programma nemen wij daarom sporten en een gezond dieet allebei uitgebreid mee.

Voor de gezondheidsvoordelen van sporten hoeft u niet heel vaak per week heel hard te sporten. Het is ook al goed als u elke dag een beetje meer beweegt. Daardoor gaat uw verbranding omhoog. Dit kan behaald worden door een aantal simpele veranderingen door te voeren in uw leefstijl. Zet bijvoorbeeld de tv iets eerder uit, pak vaker de fiets in plaats van de auto naar het werk, en neem voortaan de trap in plaats van de lift.

Wilt u meer informatie hierover of wilt u graag geholpen worden bij het uitzoeken van een sport die bij u past? Onze professionals helpen u graag verder tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.

Plan uw afspraak