fbpx

Wanneer heb ik een gezond BMI?

Streefgewicht - Leestijd: 3 minuten

BMI staat voor Body Mass Index. Dit is een veelgebruikte formule voor het berekenen van de verhouding tussen de lengte en het gewicht van een persoon.

Wat zegt uw BMI over uw gezondheid?

Het BMI geeft aan of uw gewicht in verhouding met uw lengte gezond is. Het geeft een indicatie of u een verhoogd risico loopt op ziektes en aandoeningen die gepaard gaan met overgewicht. Hoe hoger uw BMI, hoe groter de kans is op hartklachten, hoge bloeddruk, diabetes type 2, ademhalingsproblemen en kanker.

Het BMI houdt echter alleen rekening met uw gewicht en lengte. Het kan geen inschattingen maken over uw interne gezondheid. Het berekenen van de BMI heeft dus beperkingen. De BMI alleen kan nooit bepalen of een persoon gezond of ongezond is. Daarom wordt het alleen gebruikt als indicatie voor een gezond gewicht.

Wat zeggen de verhoudingen tussen vet, vocht en spiermassa over uw gezondheid?

Natuurlijk is de verhouding tussen uw lengte en gewicht niet de enige factor die bepaalt of u een gezond gewicht heeft. Spier is bijvoorbeeld zwaarder dan vet. Een bodybuilder zal daarom volgens de BMI schaal overgewicht hebben. Atleten kunnen een tegenovergesteld probleem hebben. Door hun lage vetgehalte kunnen ze een laag BMI hebben. Dit hoeft echter niet direct te betekenen dat ze ongezond zijn.

Uw BMI bepaalt dus uw gewicht in verhouding met uw lengte. Uw gewicht bestaat echter uit verschillende aspecten. Daarom is ook het meten van uw vet-, spier- en vochtpercentage belangrijk voor het vastleggen van uw lichamelijke gezondheid. In het Prodimed Programma leggen wij dit voor u vast.

Wanneer heeft u een gezond BMI?

Een BMI-score ligt op een schaal van 1 tot 100. Als uw BMI zich tussen de 18,5 en 24,9 bevindt, heeft u een gezond BMI. Dit houdt in dat het gewicht in verhouding met de lengte van het lichaam als gezond wordt beschouwd. Het behouden van een gezonde BMI is ook erg belangrijk. Dit gebeurd in de control-fase. Nazorg en stabiliteit is essentieel voor een gezond BMI.

Hoe kunt u zelf uw BMI berekenen?

De formule voor het berekenen van uw BMI luidt als volgt:

Bij een persoon met een gewicht van 80 kg en een lengte van 1,70 m ziet de formule er dus als volgt uit:

BMI = 80 / 1,702 = 27,7

Op het internet kunt u makkelijk uw BMI berekenen met een BMI calculator. Sommige van deze BMI calculators maken ook gebruik van factoren als geslacht en leeftijd bij de berekening.

Wat zijn de verschillende BMI waarden?

Bij het berekenen van uw BMI kunt u in één van de volgende categorieën vallen:

 • Lager dan 18,5: Ondergewicht
  U weegt te weinig voor uw lengte. Bent u in snelle tijd veel afgevallen? Dan wordt het aangeraden om de huisarts te raadplegen.
 • 18,5 tot 24,9: Gezond gewicht
  U bent op gezond gewicht. Onderhoud dit door gezond te eten en in beweging te blijven.
 • 25 tot 30: Overgewicht
  U heeft een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Het kan verstandig zijn om gezonder te eten en meer te bewegen.
 • 30 tot 35: Obesitas
  U heeft ernstig overgewicht.
 • Hoger dan 35: Extreme obesitas
  U heeft extreem overgewicht. Raadpleeg uw dokter om u te helpen met afvallen. Een gezonde leefstijl kan veel van de symptomen van extreem overgewicht tegengaan.

Wij helpen u graag verder als u vragen heeft over uw BMI? Neem contact met ons op en vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Plan uw afspraak