fbpx

Vetmassa: wanneer is deze gezond en hoe bereikt u dit?

Streefgewicht - Leestijd: 6 minuten

De vetmassa wordt uitgedrukt als percentage van het lichaam. Een te hoog vetpercentage betekent dat uw vetmassa te groot is. Vet is echter een essentieel onderdeel van het lichaam. Het is dus niet altijd het geval dat vet ongezond is.

Vet wordt door ons lichaam gebruikt als brandstof. Ook kan het als bouwstof gebruikt worden voor onder andere celmembranen, maar het kan zonder overige bouwstoffen geen cellen opbouwen. Het vet dat wordt opgeslagen kan als brandstof dienen als er niet voldoende brandstof is. Het werkt dus als brandstofreserve. Daarnaast beschermt het de organen en houdt het ons lichaam op temperatuur. Een ongezonde vetmassa kan echter leiden tot ernstige gezondheidsklachten. Denk bijvoorbeeld aan diabetes type 2 of hart- en vaatziekten.

Wanneer is er sprake van gezonde en ongezonde vetmassa?

Een gezonde vetmassa verschilt per persoon. Leeftijd en geslacht spelen hierbij een grote rol. Hoe ouder u wordt, hoe meer vet u zult opslaan. Dit is een natuurlijk proces. Vrouwen slaan bovendien meer vet op dan mannen en ook dit is volkomen natuurlijk. Dit komt omdat er steeds meer afvalstoffen aanwezig zijn in het lijf naarmate de jaren vorderen. Ook de vorming van emulgerende moleculen die het vetmetabolisme mogelijk maken neemt af naarmate we ouder worden.

Wat is de oorzaak van een verhoogde vetmassa?

Vet ontstaat door een overvloed aan brandstoffen die niet benut kunnen worden in het lichaam. Omdat het lichaam niet brandstoffen kan verbruiken, zal het opgeslagen worden voor een ander moment. Evolutionair gezien is dit ontzettend belangrijk. Mensen waren vroeger niet altijd in staat om elke dag eten te vinden. De vetmassa werkte dan als brandstofreserve.

Tegenwoordig hebben we deze reserve niet meer nodig. De extra brandstoffen die wordt opgeslagen in de vetcellen, wordt dus niet verbruikt. Dit veroorzaakt een verhoogde vetmassa.

De te grote hoeveelheid brandstoffen die niet goed benut kunnen worden is in veel gevallen het gevolg van een te hoge calorie-inname ten opzichte van een te laag verbruik. Er worden dan meer calorie leverende voedingsstoffen ingenomen dan er verbrand worden. Een ongezonde voeding en een gebrek aan lichamelijke beweging zijn hier de grootste redenen van.

Ook leeftijd speelt een rol bij vetmassa. Hoe ouder we worden, hoe meer vet opgeslagen zal worden als bescherming tegen lichamelijke aftakeling. Het wordt daarom makkelijker om aan te komen op latere leeftijd.

Hormonen spelen ook een rol bij de vorming en opslag van vet door het lichaam. Een disbalans in de hormonen kan namelijk leiden tot het vormen en opslaan van meer vet. Ook kan het bepalen waar het vet wordt opgeslagen. Weefselhormonen en steroïdhormonen worden gevormd uit vetachtige stoffen en kunnen niet goed werken wanneer er tekorten in vocht en essentiële stoffen, waaronder essentiële vetzuren, heersen in het lichaam. Het vet en cholesterol metabolisme kan dan ook niet goed gereguleerd worden wanneer deze tekorten heersen.

Wat is de invloed van een verhoogde vetmassa op de uitvoering van de stofwisseling?

Het lichaam verbruikt energie op drie manieren. Ten eerste heeft het energie nodig om de basisfuncties uit te voeren. In een staat van rust verbruik je dus ook energie. De meeste energie is nodig om te ademen, het hart te laten kloppen, je brein te laten werken en ga zo maar door. Ten tweede verbruikt het lichaam energie bij de vertering van voedsel. Het derde deel van het energieverbruik komt door lichamelijke beweging.

Het is bewezen dat mensen met veel overtollig vet langzamer energie verbruiken in een staat van rust. Insuline- en leptineresistentie zijn daar de oorzaak van. Mensen met meer spiermassa zullen meer energie verbruiken, ook als ze niet in beweging zijn. Een hoge groeihormoon activiteit ligt daaraan ten grondslag. Een ongezond, ontstoken vetmassa zorgt voor een laag metabolisme.

Hierdoor kan een vicieuze cirkel ontstaan. De langzame stofwisseling zorgt voor een lager verbruik van energie, waardoor er meer vet wordt opgeslagen. Dit verlangzaamt de stofwisseling nog meer door een steeds verdere uitbreiding van insuline- en leptineresistentie.

Wat is de invloed van voeding op de hoogte van uw vetmassa?

Voeding is een groot onderdeel van de vetmassa. Het is echter vooral de hoeveelheid calorie leverende voedingsstoffen ten opzichte van het verbruik wat een negatieve invloed kan hebben op het vetpercentage. 3000 calorieën aan appels zal net zoveel overtollig vet als gevolg hebben als 3000 calorieën aan gebak.

Toch heeft een ongezond dieet een grote invloed op de hoogte van de vetmassa. Het is namelijk ontzettend makkelijk om er te veel van te eten. Verwerkte producten met veel suikers, koolhydraten en verzadigde vetten worden namelijk slecht verteerd, waardoor ze sneller stress/disbalans en een verhoogde afgifte van stresshormonen veroorzaken. Dit leidt tot een piek in de suikerspiegel, die snel weer naar beneden dipt. Bij de dip zult u opnieuw honger krijgen. Dit wordt veroorzaakt door een verhoogde afgifte van stresshormonen na het belanden van dit soort voeding in het spijsverteringskanaal.

Bovendien zijn producten met veel koolhydraten ontzettend rijk aan calorieën. Neem een stukje gebak als voorbeeld. Uit dit soort voeding kan juist niet goed energie geput worden: een verhoogde bloedsuikerspiegel in het lichaam na het eten van dit soort voeding is het gevolg van een verhoogde stresshormoonafgifte die de bloedsuikerspiegel verhogen en de afbraak van gezond weefsel veroorzaken.

Advies om uw vetmassa te laten dalen

Om de vetmassa te laten dalen, moet er meer brandstoffen verbrand worden dan er binnenkomt. Het lichaam is dan genoodzaakt om de reservevetten te gebruiken, waardoor het vet wordt verbrand. Dit gebeurd in de recover-fase.

Dit kan gedaan worden door minder calorieën binnen te krijgen. Een gezond dieet en variërende maaltijden kunnen u hierbij helpen. U hoeft niet meteen uw hele dieet om te gooien om af te kunnen vallen. Neem bijvoorbeeld per week één ongezond product weg uit uw dieet. Drinkt u elke dag een glaasje cola? Vervang dit dan met de light of zero versie. Hierdoor kunt u meer dan honderd calorieën per dag besparen. Let wel: een caloriebeperking zal tot gewichtsverlies leiden, maar kan geen verlies van vetmassa garanderen. Vetverbranding kan enkel plaatsvinden in een lichaam dat in balans is en rust ervaart. Daarvoor mogen er geen tekorten aan vocht en essentiële stoffen in het lichaam heersen.

Daarnaast is lichamelijke beweging een goede manier om meer energie te verbruiken en brandstof te verbranden. Dit hoeft niet per se een intensieve training te zijn. Wandelingen kunnen al zeer bevorderend zijn voor energieverbruik. Ook het pakken van de fiets in plaats van de auto zal een verschil maken. Hoe langer u op een dag in beweging bent, hoe beter. Ook hier geldt weer dat dit geen vetmassaverlies garandeert. Hiervoor mogen er geen tekorten aan vocht en essentiële stoffen in het lichaam heersen.

Bent u geïnteresseerd in meer informatie over vetmassa en vetverbranding? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Onze professionals helpen u dan graag verder.

Plan uw afspraak