fbpx

Hoe kan ik gezond afvallen?

Streefgewicht - Leestijd: 6 minuten

Het is bewezen dat mensen met een gezond gewicht minder kans hebben op chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker. Ook kan afvallen bij veel mensen voor een mentale opkikker zorgen. Het geeft namelijk een boost aan het zelfvertrouwen. Echter, is afvallen niet in alle gevallen even gezond. Mensen die teveel afvallen kunnen de negatieve effecten van ondergewicht ervaren.

Hoe valt u nu precies gezond af en wanneer heeft u een gezond gewicht? Al deze vragen zullen we behandelen in dit artikel.

Wat is gezond afvallen?

Afvallen is een gevoelig onderwerp. Aan de ene kant zijn er mensen die graag wat gewicht kwijt willen, maar waarbij het niet lukt. Aan de andere kant zijn er mensen die volledig doorslaan in het afvallen. Hoe bepaalt u nu wat een gezond gewicht is en de gezondste weg hiernaartoe?

Hoe val je gezond af?

Zoals hierboven benoemd, is het allereerst belangrijk vast te stellen wat een gezond gewicht voor u betekent. Dit kan namelijk erg verschillen tussen personen. Zo ligt het gezonde gewicht voor een persoon van 1 meter 65 lager dan het gezonde gewicht van iemand die 2 meter lang is. Om het gezonde gewicht van een persoon te berekenen wordt vaak gebruik gemaakt van het BMI. BMI staat voor Body Mass Index en berekent of men een gewicht heeft dat gezond is in verhouding tot de lengte.

Bij de meeste online BMI tools hoeft alleen maar uw geslacht, leeftijd, lengte en gewicht ingevuld te worden. De tool berekent dan automatisch of u een gezond gewicht heeft, of hier boven of onder zit. Ook zijn veel plaatjes te vinden op het internet van de BMI curve. Aan de hand hiervan kunt u ook zien of u in de gele (ondergewicht), groene (gezond gewicht), oranje (overgewicht) of rode (obesitas) zone zit.

Aan deze methode zitten echter ook veel haken en ogen. Zo is het berekenen van de BMI geen geschikte methode voor fanatieke sporters, zwangere vrouwen en mensen van Aziatische afkomst.

Fanatieke sporters

Spiermassa heeft een grote invloed op het gewicht. Spieren wegen namelijk meer dan vet. Fanatieke sporters hebben vaak meer spiermassa in vergelijking tot andere mensen en zullen hierdoor dus ook meer wegen. Het gezonde gewicht ligt bij fanatieke sporters dus automatisch hoger dan bij een persoon die niet veel sport. BMI is voor deze categorie geen goede methode voor het bepalen van het gezonde gewicht.

Zwangere vrouwen

Vrouwen die zwanger zijn wegen natuurlijk meer dan de gemiddelde Nederlandse vrouw, omdat zij een baby met zich meedragen. Door dit extra gewicht is BMI voor hen ook niet de juiste methode om het gezonde gewicht te bepalen. In het geval van zwangere vrouwen wordt afvallen sowieso afgeraden.  Dit hoeft echter niet te betekenen dat zij veel moeten aankomen door zwangerschapskilo’s.

Vaak zeggen vrouwen tijdens de zwangerschap dat ze voor twee personen moeten eten. Helaas is niets minder waar. Het ongeboren kind is namelijk nog erg klein en hoeft hierdoor niet zoveel te eten als een volwassen persoon. Aangeraden wordt dan ook om slechts zo’n 10% boven je oorspronkelijke energiebehoefte te eten.  Echter, vraag tijdens de zwangerschap altijd een professionele diëtist om hulp voor advies dat aansluit op uw persoonlijke voorkeuren.

Mensen van Aziatische afkomst

Bij mensen met een Aziatische afkomst zijn er bepaalde genen die zorgen voor een andere lichaamssamenstelling. Een BMI van 22 komt hierdoor overeen met een BMI van 25 van iemand die niet van Aziatische komaf is. Bent u van Aziatische afkomst, dan wordt het gebruik van BMI als methode voor het vinden van uw gezonde gewicht afgeraden. Meet in plaats daarvan de buikomtrek of laat uw vetpercentage meten door een sportarts.

Hieronder zullen we enkele stappen benoemen die u, welteverstaan op een gezonde manier, op weg kunnen helpen naar het behalen van uw streefgewicht.

Meten is weten

Allereerst is het belangrijk uw beginpunt vast te stellen. Noteer niet alleen het startgewicht, maar meet bij voorkeur ook uw taille op en maak eventueel foto’s van uw lichaamssamenstelling. Ook kan het meten van het vetpercentage een goede graadmeter zijn.

Soms lijkt het alsof er niets verandert in het gewicht, of lijkt het zelfs dat u alleen maar meer kilo’s aankomt. Echter, kan dit ook veroorzaakt worden door het kweken van extra spiermassa.

Door regelmatig uw buikomvang en vetpercentage te meten en daarnaast foto’s te maken, kan de verandering in lichaamssamenstelling nauwkeurig in de gaten gehouden worden en kunnen dingen als extra spiermassa naar voren komen als oorzaak voor de gewichtstoename.

Klein begin, groots resultaat

De belangrijkste component bij gezond afvallen is het vinden van balans. Probeer niet teveel te focussen op het behalen van het einddoel, maar juist het vinden van balans in zowel eten als sporten, maar ook het nemen van rustdagen.

 

Wanneer de meeste mensen willen beginnen met afvallen, is balans in veel gevallen helaas ver te zoeken. Het streefgewicht wordt daardoor in de control-fase moeilijk vast te houden. Vaak beginnen mensen met afvallen door extreem weinig te eten. Echter, is dit voor de meesten niet vol te houden en ontstaat er een terugval in oud gedrag, of erger, in compensatiegedrag. Men krijgt vervolgens het gevoel gefaald te hebben en het vertrouwen in zichzelf daalt. Hierdoor wordt de drempel om de draad weer op te pakken alsmaar hoger.

 

Begin daarom altijd met het nemen van kleine stappen. Probeer bijvoorbeeld in plaats van zes glazen frisdrank op een dag, nog maar drie glazen frisdrank op een dag te consumeren. Smeer dat laagje chocoladepasta iets dunner op brood, of neem in plaats van de roltrap de normale trap. Door steeds stapje voor stapje kleine dingen aan te passen in uw dagelijkse routines, zijn ooit zo ongezonde gewoontes gemakkelijk te transformeren tot gezonde gewoontes. Door de stappen zo klein mogelijk te houden, voelt het alsof u niet veel moeite hoeft te doen om uw dagelijkse routines aan te passen. En laat dat nu net de kunst van het gezonde afvallen zijn: het moet geen moeite kosten!

 

Ook geeft het nemen van kleine, haalbare stappen u het vertrouwen in uzelf terug. Door de stappen zo klein te maken dat ze moeiteloos voelen, is het haast onmogelijk hierin te falen. Echter, moet er natuurlijk wel worden doorgezet om echt verandering tot stand te brengen. Maar ook in dit geval geldt, probeer hier balans in te vinden. Het moet niet teveel moeite kosten.

 

Wanneer balans op alle vlakken gevonden is, zal het veel makkelijker zijn het afvaltraject vol te houden en hier niet in door te slaan. Al gaandeweg leert u tijdens het zoeken van balans, door het nemen van kleine stappen, dat u genoeg bent zoals u bent en dat uw gewicht losstaat van uw eigenwaarde.

 

Belangrijk om te onthouden is dat gezond afvallen niet alleen het stapsgewijs verminderen van ongezonde gewoontes is. Gezond gewichtsverlies is namelijk overtollig vet verliezen en gezonde massa behouden. Om gezonde massa te behouden, moet de voeding tijdens het verlies van gewicht optimaal voorzien in vocht en alle essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen) en de tekorten hierin in het lichaam helpen oplossen.

 

Elimineert u stap voor stap ongezonde voeding en gewoontes, maar worden tekorten in essentiële stoffen in het lichaam niet opgelost, dan zal ook gezond weefsel verloren gaan. U moet dus niet alleen focussen op wat er verminderd of weggelaten moet worden, maar juist ook op wat er wel gegeten moet worden.

 

Bij Prodimed helpen wij u graag op weg wanneer u wilt beginnen met afvallen. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan bij een van onze professionals, zodat wij u kunnen helpen.

Plan uw afspraak