fbpx

Het metabool syndroom: dit is het en zo vermindert u de klachten

Ziekte en voeding - Leestijd: 4 minuten

Het metabool syndroom is een combinatie van klachten die te maken hebben met de stofwisseling. Het verhoogt het risico op beroertes en hartaanvallen. We spreken van het metabool syndroom wanneer een patiënt een grote tailleomtrek (>80 cm bij vrouwen en >94 cm bij mannen) heeft en er sprake is van twee of meer van onderstaande punten:

  • Diabetes type 2 of een verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegel
  • Een te laag gehalte aan HDL-cholesterol
  • Een te hoog triglyceridengehalte (bloedvetten)
  • Een te hoge bloeddruk

Welke klachten komen voort uit het metabool syndroom?

Het metabool syndroom kan verschillende klachten met zich meebrengen voor de patiënt. Hieronder bespreken we een aantal van deze klachten.

Slechtere bloedwaarden

Bij een patiënt met het metabool syndroom kan het bloedcholesterolratio verslechteren doordat de lever en de alvleesklier uitgeput raken. Dit houdt in dat er in het bloed minder van het goede HDL-cholesterol zit en meer van het slechte, geoxideerde LDL-cholesterol. Een gevolg hiervan is een verhoogde kans op verkalking van de aderen. Ook kunnen de hoeveelheden van andere bloedvetten toenemen en neemt de kans op bloedstolselvorming toe. Ook is het bloedsuikergehalte vaak voor een lange tijd hoog. Een resultaat hiervan is dat de cellen in het lichaam minder goed reageren op insuline. We noemen dit ook wel prediabetes, een lichte vorm van diabetes type 2.

Diabetes type 2

Het metabool syndroom kan ook leiden tot het krijgen van diabetes type 2. Bij patiënten met het metabool syndroom is de kans op het krijgen van diabetes type 2 namelijk vijf keer zo groot dan bij mensen die niet aan het metabool syndroom lijden. Zoals we net al benoemden is er vaak al sprake van een lichte vorm van diabetes type 2, ook wel prediabetes genoemd. Diabetes zorgt ervoor dat vaatwanden aangetast worden en dat bloedvaten vernauwen. Een gevolg hiervan is dat de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. Voorbeelden van hart- en vaatziekten zijn bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte.

Orgaanvet

Diepliggend buikvet (vet dat opgeslagen ligt rondom de organen), is ontstekingsgevoelig weefsel. Zodra dit ontstoken raakt, zullen er stofjes geproduceerd worden vanuit dit weefsel die ervoor zorgen dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline en leptine. Wanneer het lichaam voor deze hormonen ongevoelig is, dan kunnen vetten en vetoplosbare afvalstoffen niet goed wateroplosbaar gemaakt, afgebroken of naar andere delen van het lichaam verplaatst worden. Als gevolg hiervan kan de bloedsuikerspiegel minder goed geregeld worden. Meer vet opslaan rond de organen in de buikholte kan uiteraard zorgen voor overgewicht, maar ook voor een hogere bloeddruk, een hoger cholesterolgehalte en een hogere bloedsuikerspiegel.

Bovengenoemde heeft te maken met het feit dat vetweefsel hydrofoob (waterafstotend) weefsel is. Wateroplosbare hormonen, zoals insuline, kunnen een laag van waterafstotende stoffen niet passeren en daardoor hun receptoren niet bereiken.

Erectieproblemen

Bij mannen kan het metabool syndroom ook erectieproblemen veroorzaken. Mensen met het metabool syndroom hebben vaak last van aderverkalking. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van erectieproblemen. Het metabool syndroom kan ook zorgen voor een laag gehalte aan testosteron, wat ook een oorzaak kan zijn van erectieproblemen.

Een hoge bloeddruk

Voor sommige mensen is een hoge bloeddruk het gevolg van een genetische aanleg hiervoor. Meestal is het echter een resultaat van ongezond eten, stress, weinig beweging, roken en overgewicht. Bij patiënten met het metabool syndroom is vaak ook sprake van een hoge bloeddruk. Een gevolg van een te hoge bloeddruk is dat de kans op hart- en vaatziekten toeneemt.

Wat is de invloed van het metabool syndroom op het verloop van het metabolisme in uw lichaam?

Wanneer diepliggend buikvet ontstoken raakt en insuline en leptine resistentie in het lichaam ontstaat als gevolg daarvan, dan zal de gehele hormoonbalans in het lichaam verstoord raken. De uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen zal in heel het lichaam verslechteren en het lichaamsvetgehalte zal enkel toenemen.

Advies voor het verminderen van (de klachten van) het metabool syndroom

Om de klachten van het metabool syndroom te verminderen, is het belangrijk om uw levensstijl aan te passen. Zo kunt u stoppen met roken, meer gaan bewegen en gezonder gaan eten. Het doel hiervan is om het buikvet te laten verminderen en de bloedwaardes te doen verbeteren. Een diëtist kan u hierin adviseren. Als bij mannen het gehalte aan testosteron laag is, dan kan dit opgehoogd worden met behulp van gels, pleisters, injecties, tabletten of een zalf. Een arts kan u hierin adviseren.

Gezonder eten kan niet zorgen voor het verlies van buikvet of überhaupt het verlies van vet, want dat kan enkel wanneer tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen opgelost worden en de verstoorde hormoonbalans in het lichaam opgelost wordt als gevolg daarvan. – tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen oplossen is toch het doel van gezonder eten?

Wenst u meer informatie over het metabool syndroom of het verminderen van de klachten hiervan? Vraag dan vrijblijvend een adviesgesprek aan. Bij Prodimed helpen wij u graag verder.

Meer artikelen

Plan uw afspraak