fbpx

Alles wat je moet weten over vitamines en mineralen

Voedingsstoffen - Leestijd: 5 minuten

Vitamines zijn organische voedingsstoffen en mineralen zijn anorganisch. Het lichaam neemt in kleine hoeveelheden vitamines en mineralen op, afhankelijk van de doorlaatbaarheid van de darmwand. Deze worden vervolgens gebruikt tijdens processen in de stofwisseling als bouwstof, co-enzymen en afvalstof neutraliserende stoffen. Ze houden ons gezond en zorgen ervoor dat het lichaam haar functies goed kan uitvoeren.

Wat is de functie van vitamines en mineralen?

Vitamines en mineralen fungeren als co-enzymen en beschermende stoffen, en daardoor kunnen hormoon gestuurde enzymatische processen beter verlopen. Schade aan weefsels en cellen kunnen met behulp van vitamines en mineralen beter voorkomen worden.

Vitamines en mineralen komen ons lichaam binnen via voeding, mits de voeding goed verteerd wordt. Een gezond en gevarieerd dieet is daarom belangrijk om een vitamine- en mineralentekort tegen te gaan. Een te grote inname van vitamines en mineralen kan echter leiden tot vergiftiging en overbelasting van de lever.

Vitamines en mineralen worden micronutriënten genoemd. In tegenstelling tot macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vet) geven micronutriënten het lichaam geen energie. Ze helpen echter wel bij het metabolische proces om energie uit macronutriënten te halen.

Wat is de oorzaak van een vitamine- en mineralentekort in uw lijf?

Een belangrijke oorzaak van een vitamine- en mineralentekort is ongezonde voeding. Een dieet dat bestaat uit te veel verwerkt voedsel kan leiden tot een gebrek aan bepaalde mineralen en vitamines.

Ook een streng dieet kan de oorzaak zijn van tekorten. Mensen die te weinig voeding consumeren, zullen niet genoeg micronutriënten binnenkrijgen.

Een gebrek aan variatie is een andere oorzaak. Vegetariërs, veganisten en mensen met allergieën moeten bijvoorbeeld extra goed opletten dat ze alle essentiële vitamines en mineralen binnenkrijgen.

Medische aandoeningen kunnen er bovendien voor zorgen dat vitamines en mineralen niet opgenomen kunnen worden door het lichaam. Problemen in de lever, nieren en darmen zijn redenen voor een tekort aan micronutriënten, zelfs bij een gevarieerd dieet.

Wat is het gevolg van een vitamine- en mineralentekort in uw lijf?

Elke vitamine en elk mineraal heeft een eigen functie. Een tekort aan vitamine B12 kan bijvoorbeeld leiden tot bloedarmoede, terwijl een tekort aan calcium zwakke botten als gevolg kan hebben.

Er zijn echter symptomen die het gevolg kunnen zijn van een algemeen vitamine- en mineralentekort in het lichaam. Deze klachten kunnen pas na enkele maanden van een tekort aan micronutriënten op te merken zijn. Symptomen bestaan uit:

  • Droge huid en haar
  • Onregelmatige hartslag
  • Spiertrekkingen
  • Verlaagd immuunsysteem
  • Langzame genezing van wonden

Dit komt omdat hormoon gestuurde processen niet goed kunnen verlopen wanneer er tekorten in co-enzymen (vitamines en mineralen) heersen in het lijf.

Welke invloed hebben vitamines en mineralen op de uitvoering van de stofwisseling?

Uit brandstof wordt energie gevormd en gedurende het verbruik van energie worden nieuwe voedingsstoffen gevormd en uitgescheiden. Ook afvalstoffen worden verdund, geneutraliseerd en uitgescheiden. Wat mensen eten heeft invloed op de stofwisseling en dit geldt ook voor vitamines en mineralen.

Bepaalde vitamines en mineralen zorgen ervoor dat de stofwisseling soepel verloopt. Deze fungeren als bouwstof, co-enzymen en afvalstof neutraliserende moleculen. Vitamine B helpt het lichaam bijvoorbeeld de macronutriënten af te breken, zodat deze als energie kunnen worden gebruikt. Magnesium is ook essentieel voor het chemische proces dat plaatsvindt om de voedingsstoffen om te zetten. Zonder magnesium kan gevormde energie niet verbruikt worden.

IJzer helpt in het proces om energie door het lichaam te verspreiden. Het maakt deel uit van het haemeiwit hemoglobine en dit eiwit transporteert zuurstof naar de cellen in het lichaam, waardoor de energie geproduceerd kan worden in de mitochondriën. Vitamine D helpt de calcium en fosfaat balans in de bloedbaan te bewaken en zorgt voor de opname van calcium en fosfaat in de darmen de bloedsuikerspiegel te reguleren. Hierdoor kan insuline resistentie tegengegaan worden. Ook calcium draagt hieraan bij. Belangrijk is om eerst uw lichaam weer in balans te krijgen tijdens de reset-fase.

Welke invloed hebben vitamines en mineralen op uw gewicht en lichaamsvetmassa?

Omdat vitamines en mineralen een belangrijke rol spelen bij de stofwisseling, heeft het een positieve invloed op het gewicht. Hoe minder tekorten in essentiële vitamines en mineralen in het lijf, hoe beter de stofwisseling werkt, hoe meer energie er dus verbruikt kan worden. Dit betekent dat er geen onbenutte brandstoffen opgeslagen hoeft te worden in vetcellen. Hierdoor is het makkelijker om op gewicht te blijven en overtollig vet te voorkomen. Dit gebeurd in de control-fase.

Het tegenovergestelde is ook waar. Als het lichaam een vitamine- en mineralentekort heeft, zal het zijn functies niet meer goed kunnen uitvoeren. Hier valt ook de stofwisseling onder. Een langzame stofwisseling zorgt voor een grotere opslag van onbenutte brandstoffen in de vetcellen. Dit kan een snelle toename in gewicht als gevolg hebben. Spieren kunnen minder energie produceren bij een vitamine en mineralentekort, waardoor ze zullen afzwakken. Een afname in spiermassa en een toename in vetcellen zal leiden tot een hoger vetpercentage.

Advies om een vitamine- en mineralentekort in uw lijf op te lossen

Een gevarieerd dieet is het belangrijkste advies om een vitamine- en mineralentekort in het lichaam op te lossen. Eet voedsel dat vers is en rijk is aan verschillende vitamines en mineralen. Als u een speciaal dieet heeft, is het belangrijk om de micronutriënten die u hierdoor misloopt, te compenseren.

Het is mogelijk om extra supplementen te slikken om genoeg micronutriënten binnen te krijgen. Omdat vitamine D vooral bij zonlicht door het lichaam wordt opgenomen, kan het bijvoorbeeld verstandig zijn om hier extra van te nemen in de herfst en winter.

Het kan voorkomen dat u een tekort aan een specifieke vitamine of mineraal heeft. Als uw lichamelijke klachten verergeren, is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Hij of zij kan u helpen de oorzaak van de klachten te vinden.

Ook wij kunnen u vrijblijvend van advies voorzien. Neem gerust contact met ons op als u hierin geïnteresseerd bent.

Plan uw afspraak