fbpx

Wat is een gastric bypass?

Medicatie - Leestijd: 4 minuten

Bij mensen met een zeer hoog BMI wordt soms een gastric bypass als middel voor afvallen ingezet. Bij de gastric bypass wordt de maag van de patiënt verkleind tot een klein voormaagje (een zogenaamde maagpouch). Ook wordt er een bypass aangelegd, wat een omleiding van de dunne darm is. De gastric bypass is de meest voorkomende ingreep voor een maagverkleining.

Bij het uitvoeren van een gastric bypass wordt eerst de maag verkleind tot een inhoud van zo’n vijftig milliliter. Hier wordt vervolgens het begin van de dunne darm aangesloten. De operatie is een kijkoperatie met narcose. De duur van de operatie ligt gemiddeld tussen de vijftig minuten en een uur.

Wat is het effect van een gastric bypass?

Het effect van de operatie is tweedelig. Omdat de maag verkleind is, is het fysiek onmogelijk om veel voedsel tot u te nemen. Daarnaast zorgt de operatie ervoor da het voedsel dat u tot u neemt minder goed wordt opgenomen. Dit komt door de omleiding van de dunne darm (de bypass) naar het voormaagje van de maag. De verteringssappen die het voedsel dienen te verteren, worden hierdoor omgeleid. Dit heeft als gevolg dat het voedsel niet volledig verwerkt wordt. Hierdoor worden niet alle calorieën uit het voedsel opgenomen, maar er kunnen ook eerder tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in het lichaam ontstaan.

Wat zijn de oorzaken van gewichtstoename na eerst afgevallen te zijn dankzij een gastric bypass?

Patiënten die een gastric bypass operatie ondergaan, gebruiken maagzuurremmers. Deze maagzuurremmers hebben als gevolg dat eiwitten in de verkleinde maag en in de dunne darmen niet optimaal verteerd worden. Een resultaat hiervan is dat er een structureel tekort in essentiële aminozuren in het lichaam ontstaat. Bovendien verloopt de opname van foliumzuur, vitamine B12 en ijzer minder goed na de operatie. Er ontstaan hierdoor ook tekorten in deze stoffen.

Deze tekorten kunnen worden aangevuld, bijvoorbeeld door middel van een injectie voor vitamine B12 en supplementen voor het tekort aan foliumzuur en ijzer. Echter, door de operatie worden deze nodige supplementen ook minder goed opgenomen in de darmen. Het is daardoor lastig het tekort in deze essentiële stoffen echt goed op te lossen. Daar komt bij dat essentiële aminozuren niet geïnjecteerd kunnen worden. Wanneer de afgifte van het maagzuur geremd wordt en er regelmatig tekorten in essentiële aminozuren heersen in het lichaam, dan zal de afvoer van afvalstoffen verslechteren, een verhoogde afgifte van stresshormonen ontstaan en verlies van gezond weefsel (waaronder spierweefsel) optreden.

Bij Prodimed weten wij maar al te goed dat tekorten in essentiële stoffen nadelige effecten hebben voor de gezondheid van de patiënt. Zo is het lichaam van de patiënt na een gastric bypass minder goed in staat om de zuurtegraad in het lichaam optimaal te houden. Hierdoor kan de zuurtegraad in het lichaam hoger worden. In de weefsels van het lichaam ontstaan tekorten in essentiële voedingsstoffen die zich uitbreiden. De werking van de enzymen in het lichaam wordt daardoor verslechterd en het verbruik in het lichaam daalt.

Gewichtsverlies wordt niet alleen bereikt door de calorie-inname te verlagen. Gewichtsverlies hangt namelijk ook af van het verbruik in het lichaam. Is het verbruik erg laag, dan is de calorie-inname al snel te hoog om gewicht te kunnen verliezen. Als gevolg van de operatie en als gevolg van het gebruik van maagzuurremmers ontstaan er structureel tekorten in essentiële voedingsstoffen in het lichaam. Hierdoor daalt het verbruik in het lichaam, en wordt de calorie-inname al snel te hoog om gewicht te verliezen. Hierdoor blijft het lichaam in de recover-fase niet op een gezond niveau.

Is een gastric bypass veilig en gezond?

Over het algemeen komen er weinig complicaties voor bij maagverkleinende operaties. Vaak worden deze uitgevoerd door chirurgen met veel ervaring die al vele maagverkleinende operaties hebben gedaan.

Geen enkele operatie is echter helemaal risico-vrij. Bij een maagverkleining zijn de belangrijkste risico’s:

  • Een darmaansluiting die gaat lekken
  • Longontsteking
  • Nabloeding
  • Een longembolie
  • Dumpingklachten

Op de langere termijn zijn de volgende risico’s bekend:

  • Galsteenlijden (een galblaasverwijdering is dan noodzakelijk)
  • Een verbreiding of vernauwing van de verbinding tussen de dunne darm en de maag
  • Een interne draaiing van de dunne darm
  • Een maagzweer

Wenst u meer informatie over een gastric bypass? Neem contact met ons op en wij beantwoorden graag uw vragen tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.

Plan uw afspraak