fbpx

Is het ketogeen dieet goed voor je?

Dieet - Leestijd: 5 minuten

Tegenwoordig komt steeds vaker de trend voorbij van het vermijden van zoveel mogelijk koolhydraten om gewicht te verliezen. Een voorbeeld van zo’n dieet is het ketogeen dieet. Zijn koolhydraten echt zo slecht wanneer je gewicht wenst te verliezen? En is het nu juist wel of niet slim om koolhydraten te vermijden om af te vallen? In dit artikel zullen we al uw vragen op het gebied van het ketogeen dieet behandelen.

Allereerst zullen we uitleggen wat het ketogeen dieet precies inhoudt. Ook zullen we bespreken wat het ketogeen dieet voor effect heeft op je gewicht en wat u allemaal wel en niet mag eten tijdens het ketogeen dieet. Tot slot behandelen we of het ketogeen dieet nu wel of niet gezond is en het daarmee wel of geen geschikte manier om af te vallen maakt.

Wat is het ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet is een dieet waarbij de inname van koolhydraten streng wordt beperkt (het beperken ervan) en waarbij streng wordt gelet op het voldoende innemen van ketogene voedingsstoffen vetten en eiwitten. Om te kunnen zeggen dat het ketogeen dieet gevolgd wordt, mag er gemiddeld per dag maar zo’n vijftig gram koolhydraten geconsumeerd worden uit maaltijden.

Door het volgen van het ketogeen dieet raakt uw lichaam in zogenoemde ‘ketose’. Tenminste, wanneer het lichaam geen moeite heeft met het op peil houden van de bloedsuikerspiegel. Heeft het lichaam daar wel moeite mee, dan zal onder invloed van stresshormonen de bloedsuikerspiegel verhoogd worden en zal er van ketose en vetverbranding geen sprake zijn.

Om uit te leggen wat ketose precies inhoudt, zullen we eerst uitleggen hoe het lichaam normaal gesproken aan haar energie komt.

Koolhydraten leveren in een gangbaar Westers eetpatroon, de helft van onze dagelijkse energiebehoefte. Koolhydraten worden door bepaalde enzymen ‘in stukjes gehakt’ tot losse glucose moleculen. Uw lichaam kan deze moleculen omzetten in energie.

Wanneer u amper of geen koolhydraten meer consumeert, gaat het lichaam over op de verbranding van vetzuren. Hierbij ontstaan ‘ketonen’. Ketonen zijn net als glucose (uit koolhydraten) een natuurlijke energiebron en kunnen gebruikt worden voor energie.

Het ketogeen dieet wordt voornamelijk gevolgd door mensen die willen afvallen. Echter, wordt het dieet ook wel eens ingezet als onderdeel van een behandelplan van bepaalde ziekten, zoals epilepsie en diabetes type 2.

Welk effect heeft het ketogeen dieet op uw gewicht?

Of het ketogeen dieet effect heeft op uw gewicht is volledig afhankelijk van hoeveel calorieën u op een dag eet. Eet u meer calorieën dan u op een dag verbruikt, dan komt u aan. Eet u minder dan u verbruikt, dan valt u af.

Eet u dus 800 kcal minder aan koolhydraten, maar worden de calorieën die de eiwitten en vetten in uw dieet leveren alsnog niet allemaal verbruikt, dan kunt u nog steeds aankomen of op hetzelfde gewicht blijven. Of het dieet effect heeft, hangt dus volledig af van uw energiebalans.

Wat mag u wel en niet eten met het ketogeen dieet?

Bij het ketogeen dieet wordt dus maximaal vijftig gram aan koolhydraten per dag gegeten.  Koolhydraten zitten onder andere in:

 • Groenten
 • Fruit
 • Brood en gebak
 • (Volkoren) pasta, rijst, couscous, etc.
 • Snoep

Koolhydraten zitten dus niet alleen maar in ongezonde producten, maar ook in veel gezonde producten, zoals groenten en fruit.

Wat kunt u dan allemaal wel eten? Er zijn nog genoeg dingen die u kunt eten als u het ketogeen dieet volgt. Vetrijke en eiwitrijke producten mogen immers nog wel gewoon gegeten worden. Hieronder volgt een lijstje met wat voorbeelden van producten die u wel kunt eten.

 • Ongeraffineerde oliën
 • Vis, rood vlees en gevogelte
 • Noten
 • Eieren
 • Zuivelproducten (bijvoorbeeld: kwark, kaas, melk, boter)
 • Avocado
 • Olijven
 • Koolhydraatarme groenten

Let wel, veel van deze producten, hoewel ze rijk zijn in vet of eiwit, bevatten ook een kleine hoeveelheid koolhydraten.

Is het ketogeen dieet gezond?

Wanneer uw ketogene dieet >500 kcal minder dan uw eerdere eetpatroon levert, dan kan het zijn dat u heel snel veel afvalt. Dit klinkt mensen die graag willen afvallen waarschijnlijk als muziek in de oren, maar voor veel mensen betekent snel gewichtsverlies ook snel weer aankomen na het dieet. Dit wordt ook wel het ‘jojo-effect’ genoemd. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat er nieuwe, gezonde gewoontes aangeleerd worden, zodat er een blijvend gewichtsverlies ontstaat.

Een valkuil gedurende het aanhouden van een ketogeen dieet is dat door het vermijden van koolhydraten tekorten ontstaan in het lichaam. Doordat er weinig tot geen vezels meer in het lichaam binnenkomen, kan de darmflora veranderen en kunt u last krijgen van constipatie.  Ook heeft u bij het vermijden van koolhydraten een verhoogde kans op het ontstaan van tekorten in essentiële mineralen als jodium en bepaalde essentiële B-vitamines. Een tekort aan jodium geeft een verhoogde kans op een slecht functionerende schildklier. Dit kan vervolgens vermoeidheid en zelfs gewichtstoename als gevolg hebben. Een tekort aan bepaalde B-vitamines die voornamelijk voorkomen in koolhydraten kunnen een verhoogde kans geven op hartziekten. Deze tekorten dienen dus ten alle tijden vermeden te worden

Dergelijke tekorten kunnen ontstaan wanneer u zich op eigen houtje gaat richten op het elimineren van koolhydraten. Begeleide ketogene diëten zorgen er altijd voor dat het dieet blijft voorzien in voldoende groenten, vezels, essentiële vitamines en mineralen. Zo wordt voorkomen dat er tekorten in vocht en essentiële stoffen ontstaan in het lichaam. Prodimed is hier een voorbeeld van: gedurende het Prodimed programma wordt daar juist veel aandacht aan besteed.

Op basis van deze feiten is het ketogeen dieet niet gegarandeerd een gezond dieet. Daarnaast is er nog niet genoeg onderzoek gedaan over de staat van het lichaam tijdens de ketose en kunnen hier dus nog geen duidelijke uitspraken over gedaan worden met betrekking tot de gezondheid.

Wilt u blijvend gewicht verliezen en een gezonder leven leiden? Bij Prodimed helpen we u hier graag mee. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

Plan uw afspraak