fbpx

4 tips om eetbuien tegen te gaan

Gezonde voeding - Leestijd: 5 minuten

Een eetbui is een moment waarbij er ongecontroleerd gegeten wordt. Tijdens een eetbui wordt er in een kort tijdsbestek een grote hoeveelheid gegeten. Het verschilt sterk per persoon welke producten er gegeten worden.

Een eetbui bestaat in de meeste gevallen uit ongezonde producten, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Er zijn ook genoeg personen die juist grijpen naar gezonde producten. Het effect is veelal hetzelfde: u kunt een vol, misselijk en onbehaaglijk gevoel eraan overhouden. Zeker als u bezig bent met gewichtsverlies, is dit het laatste wat u kunt gebruiken.

Wat is de oorzaak van eetbuien?

Eetbuien zijn geen vreemd verschijnsel en veel mensen kunnen hier last van krijgen. Als men niet voldoende eet tijdens de maaltijd en dus niet verzadigd raakt, dan kunnen tussendoortjes een logische stap zijn om dit gevulde gevoel alsnog te creëren. Ook kan een eetbui ontstaan als u meerdere eetmomenten hebt overgeslagen of bewust hebt uitgesteld. Er ontstaat zodoende een grote drang naar voedsel. Om zo snel mogelijk voeding binnen te krijgen, kan hier een eetbui uit ontstaan.

Ongecontroleerd eetgedrag is het gevolg van een slechte ontvangst, verwerking en integratie van informatie in de hersenen en de activatie van het autonome deel van het orthosympatische zenuwstelsel. Dit is het gevolg van acute tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in het lijf, wat zorgt voor acuut verstoorde bloedwaardes.

Eetbuien kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak zijn deze oorzaken onschuldig. Het is echter mogelijk dat deze ook een psychische aard kunnen hebben:

 • Boulimia
 • Anorexia Nervosa
 • Stress
 • Depressie of somberheid
 • Traumatische gebeurtenis(sen)
 • Hormonale disbalans
 • Gebruik van medicatie
 • Anticonceptie
 • Emoties onder controle brengen
 • Zwangerschap
 • Ongezond slaapritme
 • Verveling

Bovengenoemde punten zijn allen het gevolg van een slechte ontvangst, verwerking en integratie van informatie in de hersenen als gevolg van verstoorde bloedwaardes/disbalans. Dit laatste is weer het gevolg van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in het lijf.

In het geval van psychische problemen is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Vervolgens kan de oorzaak van de eetbuien achterhaald worden. Zo worden de eetbuien zelf in de kern aangepakt. Ook is het belangrijk om het lichaam een reset te geven. Alleen op die manier zorgt u ervoor dat uw lichaam zich kan aanpassen aan een nieuwe levensstijl.

Wat is de invloed van voeding op het ontstaan van eetbuien?

Om uw eetbuien te verminderen, is het dus belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen, ongeacht of het om psychische problemen gaat of niet. Alleen op deze manier kunt u het probleem effectief aanpakken. In sommige gevallen ligt de oorzaak bij de huidige voeding die u tot u neemt of juist overslaat.

U kunt eetbuien ontwikkelen als u niet genoeg of onjuiste voedingsstoffen binnen krijgt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat u niet verzadigd raakt, waardoor u grijpt naar ongezonde voeding. Ongezonde voeding geeft vaak snel het idee van een vol gevoel. Daar is het lichaam naar op zoek.

Eetbuien zijn het gevolg van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in het lijf en het hersenvocht, en dit is het gevolg van tekorten in deze stoffen in de voeding. Ook een teveel aan niet essentiële stoffen in de voeding of een slechte verwerking en opname ervan in de darmen kan een oorzaak zijn.

In eerste instantie zijn deze ongezonde producten ook vullend en lijkt het probleem opgelost te zijn. Dit is echter slechts een tijdelijk effect en werkt zelfs averechts op uw lichaam. Want behalve dat het gevolgen heeft voor uw gezondheid en uw gewicht, werken suikers en vetten verslavend. Uw lichaam wordt hier op een bepaald punt zelfs afhankelijk van. Daarom is het belangrijk dat u kiest voor zowel gezonde als vullende producten. Als u hier bewust voor kiest, zult u merken dat u langer verzadigd bent en niet tussentijds de behoefte krijgt om te grijpen naar ongezonde producten.

Verzadiging kan pas bereikt worden wanneer de verwerking van informatie die hormonen met eetlustbeperkende eigenschappen overdragen goed verwerkt kan worden en dat is enkel wanneer de gezonde voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen.

Vooral de aanwezigheid van een combinatie van vocht en vezels uit groenten, goed verteerde hoogwaardige eiwitten en goede vetten in de darmen leidt tot een verhoogde afgifte van hormonen met eetlustbeperkende eigenschappen (anorexigenen), interne rust, controle over het eetgedrag en een betere ontvangst, verwerking en integratie van informatie in de hersenen waaronder het verzadigingscentrum.

Advies voor het tegengaan van eetbuien

Oncontroleerbare eetbuien kunt u terug onder controle krijgen. Wellicht heeft u dit als doel voor ogen, omdat u wilt afvallen in gewicht. Hiermee kunnen eventuele gezondheidsrisico’s verkleind worden. Via MyProdimed, heeft u altijd inzicht in uw persoonlijk plan, uw vorderingen, actie- en aandachtspunten. Zo zijn er enkele adviezen rondom het tegengaan van eetbuien:

 • Afleiding. Het is niet gemakkelijk om niet toe te geven aan een eetbui. Vooral de beginfase kent meerdere obstakels. Afleiding kan in dit geval zeer welkom zijn. Wellicht vindt u het prettig om te bewegen of heeft u een hobby waarop u zich kunt storten. Op deze manier kunt u uzelf ergens anders op focussen dan alleen op eten.
 • Regelmaat. U kunt de neiging hebben om uw maaltijden uit te stellen of volledig over te slaan, omdat u bang bent voor een eetbui. Dit werkt echter averechts en het is ook niet bevorderlijk voor uw gezondheid. Zeker als het ontbijt wordt overgeslagen. Door met enige regelmaat te blijven eten, krijgt uw eetpatroon een vast ritme en is de kans op een heftige eetbui kleiner.
 • Kies bewust. Mocht het vaker voorkomen dat u geen gevuld gevoel hebt na uw maaltijd, dan kunt u daar iets aan doen. Door bewuste keuzes te maken, kunt u uw eetbuien onder controle krijgen. Gezonde producten die vullend zijn, zijn bijvoorbeeld volkoren producten, eiwitten en vezels. De combinatie van vocht en vezels uit groenten, goed verteerde hoogwaardige eiwitten en goede vetten in de darmen veroorzaken vooral een verhoogde afgifte van hormonen met eetlustbeperkende eigenschappen.
 • Wees niet te streng. U hoeft niet te streng te zijn voor uzelf. Dat u uw eetbuien onder controle wilt brengen, betekent niet dat u niks lekkers mag eten. Door eens per week iets lekkers te eten, blijft gezond eten haalbaar en liggen eetbuien minder op de loer.

Heeft u hulp nodig bij het onder controle krijgen van uw eetbuien? Onze professionals voorzien u graag van advies en informatie tijdens een gratis en geheel vrijblijvend gesprek.

Meer artikelen

Plan uw afspraak