fbpx

Dit is waar een online diëtist u mee kan helpen

Dietisten - Leestijd: 5 minuten

Op eigen houtje afvallen is niet voor iedereen weggelegd. Zo ontbreekt het bij veel mensen aan een stok achter de deur en de juiste begeleiding. Merkt u zelf ook dat het niet lukt om zelfstandig van de overtollige kilo’s af te komen? Dan is het inschakelen van een diëtist mogelijk een goed idee.

In de afgelopen jaren is de wereld van diëtiek veranderd. De zienswijzen veranderen door de jaren heen, terwijl er ook een heel nieuw soort diëtist is ontstaan. We hebben het hierbij over een online diëtist. In dit artikel vertellen wij u graag wat een online diëtist is en wat deze diëtist voor u kan betekenen.

Het werk van een online diëtist

Een online diëtist doet precies hetzelfde als een ‘normale’ diëtist. Zo’n vakman of vakvrouw helpt u met afvallen, werkt volledige programma’s en voedingsschema’s voor u uit en voorziet u van de juiste begeleiding. Een diëtist heeft een paramedische achtergrond en is daardoor in staat om met de voeding en maaltijden in te spelen op achterliggende ziektes/aandoeningen en medicijngebruik. Met dank aan deze begeleiding is de kans groot dat u op het gewenste gewicht uit gaat komen.

De manier waarop een online diëtist dit doet, is significant anders. U treft deze diëtist namelijk niet in het echt, maar u heeft via digitale kanalen contact met hem of haar. Dit doet u bijvoorbeeld via een speciale app of middels een online portaal.

Wilt u een diëtist inschakelen? Kies dan altijd voor een diëtist die aangesloten is bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten of bij de Diëtisten Coöperatie Nederland.

Wat zijn de voor- en nadelen van een online diëtist?

Met een online diëtist bent u van de nodige voordelen verzekerd. Eén van de voordelen is dat u van een goede begeleiding verzekerd bent. Een goede online diëtist beschikt over alle benodigde paramedische kennis om u op de juiste manier te begeleiden.

Daarnaast is het voor u heel makkelijk om contact met hem of haar te leggen. U hoeft hiervoor niet te bellen of langs te gaan, maar in veel gevallen volstaat slechts een enkel bericht. U kunt dit berichtje mogelijk via een online portaal indienen, via de mail of via WhatsApp.

Een ander voordeel is terug te vinden in de huidige maatschappij. Wat we hiermee bedoelen? De meeste mensen zijn de gehele dag door online. Heeft u zelf ook altijd uw smartphone op zak? Dan kunt u altijd in contact staan met uw online diëtist. U kunt hierdoor altijd berichten sturen en u kunt te allen tijde van de juiste tips voorzien worden.

Hecht u veel waarde aan uw anonimiteit? Dan kan een online diëtist voor u interessant te zijn. Een online diëtist kent u namelijk niet persoonlijk en zult u dan ook niet kunnen tegenkomen. Het enige wat een online diëtist van u nodig heeft, is persoonlijke informatie. U kunt hierbij denken aan uw leeftijd, uw gewicht en uw leefstijl, maar ook informatie over ziektes/aandoeningen en uw medicijngebruik.

Voor sommige mensen is het een ongetwijfeld een nadeel dat zij hun diëtist niet in het echt kunnen zien. Hecht u zelf bijvoorbeeld veel waarde aan persoonlijk contact? Dan lijkt een offline diëtist de betere keuze te zijn. Zo’n diëtist ziet u regelmatig in het echt, waardoor het contact op een andere manier verloopt.

Doordat er door de jaren heen veel online diëtisten bij zijn gekomen, is een ander bijkomend voordeel dat u uit meerdere online diëtisten kunt kiezen. Ga zeker met meerdere vakmensen in gesprek, zodat u daarna kunt bepalen bij wie u het beste gevoel heeft. Tegelijkertijd is er op dit moment een tekort aan diëtisten. Dit betekent het volgende: te veel mensen zijn op dit moment op zoek naar een goede diëtist. Mede hierom kiezen veel diëtisten er ook voor om de stap naar het online vak te maken:

  • Een online diëtist bespaart hiermee een hoop tijd. Het is immers sneller om op een online bericht te reageren dan een heel consult te voltooien.
  • Een online diëtist is niet gebonden aan locatie. Dit betekent dat u ook terecht kunt bij een online diëtist die aan de andere kant van het land woont.

Voor de diensten van een online diëtist moet u uiteraard wel betalen. De ervaring leert echter dat een online diëtist in de meeste gevallen voordeliger is dan een diëtist die in een praktijk werkt. De reden hiervoor is simpel: een praktijk moet veel meer kosten maken dan een online diëtist. Als een online diëtist de beschikking over een laptop en een online portaal heeft, kan hij of zij werken. Voor in een praktijk moeten nog veel meer andere kosten gemaakt worden.

Wat is het verschil tussen een offline- en online diëtist?

Tussen een offline- en online diëtist bestaan de nodige verschillen:

  • Manier van begeleiding. Bij een online diëtist verloopt dit volledig online, terwijl dit in een praktijk onder vier ogen gebeurt.
  • Kosten. Een online diëtist is in de meeste gevallen goedkoper dan een offline diëtist.
  • Manier van monitoren. Een offline diëtist ziet u op bepaalde momenten in de week, waarbij u bijvoorbeeld aan kunt geven waar u tegenaan gelopen bent. Een online diëtist kunt u op elk gewenst moment een bericht sturen, waardoor de manier van monitoren heel anders is. Een online diëtist houdt u simpelweg op een andere manier in de gaten.

Op het gebied van kwaliteit zijn offline- en online diëtisten zo goed als gelijk aan elkaar. Onderzoek wijst namelijk uit dat er tussen de kwaliteit van een online- en offline diëtist weinig tot geen verschil zit. Als de voordelen van een online diëtist u aanspreken, is de keuze voor zo’n diëtist dan ook een logische keuze.

Bent u op dit moment op zoek naar een online diëtist? Mogelijk sluit het Prodimed Programma volledig op uw wensen aan. Dit programma werkt volledig online en is door experts ontwikkeld. Mocht een online diëtist u aanspreken, is dit programma waarschijnlijk erg geschikt voor u!

Meer artikelen

Plan uw afspraak